Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Οδηγίες πρός τα σωματεία για ολοκλήρωση των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών

Οδηγίες πρός τα Σωματεία ώστε μέσα από έναν καλό σχεδιασμό, και τηρώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), να ολοκληρώσουν τις εκλογικές διαδικασίες μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 με στόχο να γίνει το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ μέσα στον Οχτώβρη του 2020 περιλαμβάνει ενημερωτικό σημείωμα της Ομοσπονδίας πρός τα Σωματεία μέλη της.Τα Σωματεία που έχουν κάνει γενική συνέλευση και έχουν εκλέξει Εφορευτική Επιτροπή μπορούν, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ξεκινήσουν εκλογικές διαδικασίες από τον Ιούνη του 2020, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με το ενημερωτικό σημείωμά της ενημερώνει τα σωματεία για τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ομοσπονδία στην περίοδο της πανδημίας καθώς και για τις επικείμενες δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.  Επίσης η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ δίνει απάντηση και στο αίτημα των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, που έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό «ΑΝΑΝΕΩΣΗ», να χορηγηθούν πλήρη στοιχεία για τις Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, υπογραμμίζοντας: Αρμόδιο να τους απαντήσει είναι το ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, το οποίο θα συνεδριάσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ολόκληρη η εγκύκλιος, με ημερομηνία 21.5.2020, έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Αυτό το διάστημα αναγκαστήκαμε να αναπροσαρμόσουμε όλο το σχεδιασμό που είχαμε αποφασίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) μπροστά στις Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις και στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Η αναπροσαρμογή ήταν επιβεβλημένη από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Ομοσπονδία μας δεν έμεινε σιωπηλή. Ήρθαμε σε επαφή σχεδόν   με όλα τα Σωματεία, μέχρι σήμερα, ευτυχώς δεν είχαμε κανένα κρούσμα, από την εικόνα που δίνουν οι συνάδελφοί μας από όλες τις περιοχές της χώρας.

Αυτό το διάστημα επίσης πήραμε ορισμένες πρωτοβουλίες και στηρίξαμε κινητοποιήσεις που έγιναν από τους υγειονομικούς στα Δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας,τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, συμπαράσταση στους συναδέλφους μας επαγγελματίες που περάσανε και περνάνε δύσκολες καταστάσεις, στις κινητοποιήσεις που έγιναν στα πλαίσια της Πρωτομαγιάς από τους εργαζόμενους.

Ορισμένες άλλες παρεμβάσεις που πήραμε αυτή την περίοδο:

  • Σαν ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στείλαμε υπόμνημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην συνέχεια στο Υπουργείο Εργασίας και ζητήσαμε με άλλες Ομοσπονδίες, το ίδιο έκανε και η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ για εξάμηνη παράταση λόγω των έκτακτων μέτρων για να αποφύγουμε διορισμούς διοικήσεων μετά την λήξη της θητείας τους. Το αίτημα μας έγινε δεκτό και προφορικά μας απάντησαν ότι τις επόμενες μέρες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.
  • Στείλαμε υπόμνημα σαν ΣΕΑ στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και ζητήσαμε να δοθεί το Δώρο Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης, και πιο συγκεκριμένα στους συναδέλφους μας χαμηλοσυνταξιούχους, σε όσους παίρνουν έναντι αλλά και σε όσους συναδέλφους που έχουν καταθέσει για σύνταξη και εκκρεμούν χωρίς να  έχουν  άλλο εισόδημα, να τους δοθεί ένα ποσό από τα δικά τους χρήματα που δικαιούνται αναδρομικά. Πέρα από κάποιες αόριστες αναφορές δεν πάρθηκε κανένα  ουσιαστικό μέτρο σ’αυτά τα αιτήματα..
  • Στείλαμε υπόμνημα προς το Υπουργείο Εργασίας και Τουρισμού, σαν ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αλλά και σαν ΣΕΑ , ώστε να ενταχθούν και οι συνταξιούχοι στο πρόγραμμα κοινωνικού Τουρισμού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Τονίσαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα χρήματα που έχουν συσσωρευθεί και ξεπερνούν τα 35 εκ. ευρώ από τις κρατήσεις των συναδέλφων του ΟΑΕΕ με την απαίτηση να δοθούν άμεσα για θεραπευτικό και κοινωνικό τουρισμό. Πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη συνάντηση της ΣΕΑ με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και τέθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα, μας είπαν ότι το θέμα θα το δούν και θα μας απαντήσουν άμεσα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε απάντηση. Αυτές τις μέρες επιδιώκουμε νέα συνάντηση της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο. Για όποιο νεότερο  έχουμε θα ενημερώσουμε άμεσα τα Σωματεία.
  • Στείλαμε υπόμνημα στο Νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της  ALFA BANK  και ζητήσαμε λόγω των έκτακτων μέτρων να δοθεί παράταση για τις συναλλαγές μεταξύ των Σωματείων και της Τράπεζας. Έγινε δεκτό το αίτημα και μέχρι τέλος Οκτώβρη μπορούν να γίνονται συναλλαγές μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εκλογικές διαδικασίες.(Εδώ υπενθυμίζουμε ότι το κάθε Σωματείο πρέπει να το αντιμετωπίσει στη βάση αυτή με το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας, δεν γίνεται αυτόματα από τα κεντρικά).

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και παρακολουθώντας την εξέλιξη πρέπει να προχωρήσουμε με ένα καλό σχεδιασμό το επόμενο διάστημα ,παίρνοντας όλα τα μέτρα   με βάση και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μέχρι το Σεπτέμβρη να ολοκληρωθούν οι εκλογές σε όλα τα Σωματεία μας, με στόχο να γίνει το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας μας μέσα στον Οκτώβρη.

Τα Σωματεία που έχουν κάνει γενική συνέλευση και έχουν εκλέξει Εφορευτική Επιτροπή μπορούν, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ξεκινήσουν εκλογικές διαδικασίες από τον Ιούνη παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Τον τελικό λόγο τον έχει η Εφορευτική Επιτροπή σε συνεννόηση  με το απερχόμενο ΔΣ. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε κάτι που κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να υποστηρίζει με βεβαιότητα: Ότι, δηλαδή, δεν πρέπει να τα αφήσουμε όλα για το Σεπτέμβρη παίρνοντας υπόψη την σημερινή καλή εξέλιξη της κατάστασης με την πανδημία.

Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε όλοι -χωρίς φυσικά να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων μας- να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία γιατί την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση.

Οι δράσεις της ΣΕΑ

Ακούμε πολλά αυτές τις μέρες. Ακούμε, λόγου χάρη, από ορισμένους για αναδρομικά που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους, όμως ταυτόχρονα τονίζουν πως η κατάσταση είναι δύσκολη. Ακούμε από άλλους που λένε ότι σήμερα ακόμα υπάρχουν μεγάλες συντάξεις και μας θυμίζουν και την προσωπική διαφορά κλπ. Όλοι αυτοί οι “λαγοί”  προετοιμάζουν το έδαφος για νέο κύμα επίθεσης στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις και δικαιώματα των συνταξιούχων με πρόσχημα την  οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Στις 19-5-20 συνεδρίασε η ΣΕΑ και κατέληξε ομόφωνα σε ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων για  το επόμενο διάστημα

  • Αρχές Ιούνη να δοθεί συνέντευξη τύπου με βάση τα προβλήματα της υγείας και τα συνταξιουχικά που γίνεται  αρκετή σπέκουλα  με τα αναδρομικά και τις επικουρικές συντάξεις.
  • Τα Σωματεία να βγάλουν ανακοινώσεις που να εμπλουτίζονται με τα τοπικά προβλήματα και τις ελλείψεις που ήρθαν στην επιφάνεια με την πανδημία, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας.
  • Να ζητήσουμε παράταση και σαν ΣΕΑ για τις αρχαιρεσίες των Σωματείων και Ομοσπονδιών μέχρι τέλους του χρόνου.
  • Να στείλουμε υπομνήματα στους Υπουργούς ώστε να δεσμευτούν απέναντι σε όλη αυτή την φημολογία ,γύρω από τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 ότι θα δοθούν  μόνο σε όσους έκαναν αγωγή και όχι σε όλους τους συνταξιούχους όπως έχουν δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα, ώστε να μην τρέχουν ξανά οι συνάδελφοι στα δικηγορικά γραφεία.
  • Να επιδιωχθεί ξανά συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού σαν συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης για τα προγράμματα θεραπευτικού και κοινωνικού τουρισμού.
  • Μέχρι τέλος Ιούνη να πραγματοποιηθούν Περιφερειακές Συσκέψεις των Δ.Σ της ΣΕΑ, και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν να δούμε και συγκεντρώσεις παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το ΔΣ είναι αρμόδιο για απαντήσεις

      Τέλος θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα αίτημα που έγινε προς τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας από τα μέλη του ΔΣ που έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό “ΑΝΑΝΕΩΣΗ”  και ζητάνε πλήρη στοιχεία για τις εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές. Αρμόδιο να τους απαντήσει είναι το ΔΣ που φιλοδοξούμε μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες να συνεδριάσει .

Γίνεται αυτή η ενημέρωση προς τα Σωματεία και στα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, γιατί τα μέλη του ΔΣ που έχουν εκλεγεί με την “ΑΝΑΝΕΩΣΗ”  παράλληλα με το  αίτημα που θέτουν κάθε φορά προς τον Πρόεδρο ή το Γραμματέα, πριν καν τους δοθεί απάντηση οι επικεφαλής ενημερώνουν τους Προέδρους και τα Σωματεία ότι δήθεν η Ομοσπονδία τους αδικεί και δεν τους ενημερώνει  λες και οι οκτώ  συνάδελφοι του ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ορισμένοι από τους συναδέλφους αυτούς έχουν θητεύσει σε διάφορα όργανα Ομοσπονδίες  και στη ΓΣΕΒΕΕ . Αλήθεια δεν ξέρουν πως γίνονται αυτές οι διαδικασίες και ποιος νομιμοποιεί τους αντιπροσώπους; Όσο για τις απειλές  για ασφαλιστικά μέτρα και εισαγγελικές  παραγγελίες  τις έχουν μόνιμα στην κουβέντα τους . Ξέρουμε που το πάνε και τι τους ενοχλεί.

Καλούμε όλα τα Δ.Σ και τους συναδέλφους να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για να γίνει το Σύνεδριό μας αντάξιο των περιστάσεων αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Καλή συνέχεια , αντοχή , δύναμη και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ».