Ανακοινώσεις

Να αποσυρθεί η επαίσχυντη εγκύκλιος των νέων περικοπών στις συντάξεις!

Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις την Τρίτη 11 Γενάρη 2022 στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και στις 12/1/2022 στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

H φωνή των συνταξιούχων ενάντια στις νέες περικοπές στις συντάξεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση ακούστηκε δυνατά χτες έξω από τα υπουργεία Εργασίας στην Αθήνα και Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Ανάλογες πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Οι συνταξιούχοι απαίτησαν να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης, με την οποία επιβάλλονται νέες περικοπές στις συντάξεις και ιδιαίτερα στις συντάξεις χηρείας, και να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), που αποτελούν τη βάση των νέων αυτών περικοπών.

«Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην κινητοποίηση, στην οποία πήραν μέρος τα μέλη των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, με τα πανό τους να ξεκαθαρίζουν: «Κανένας συμβιβασμός με αυτήν την πολιτική. Διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει. Πανδημία δεν σημαίνει αμνησία».

«Είμαστε εδώ  και διαμαρτυρόμαστε για τις νέες περικοπές στις ήδη λεηλατημένες συντάξεις», τόνισε εκ μέρους της ΣΕΑ ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη την εγκύκλιο του υπουργείου και «θανατηφόρο εργαλείο» τον νόμο Κατρούγκαλου. Κατήγγειλε τη δημαγωγία της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε η αναφορά του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου, ότι η εγκύκλιος θα αφορά τις συντάξεις που δίνονται από δω και πέρα, είναι ελιγμός με τον οποίο επιχειρεί να διαχωρίσει τους συνταξιούχους, και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτούν καμία περικοπή σε κανέναν συνταξιούχο. Εξέφρασε την αντίθεση των συνταξιούχων στη λειτουργία του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την επικουρική ασφάλιση, και το σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ, που βάζει ιδιώτες μάνατζερ στη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού.

Παράλληλα, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑ απαίτησε από την κυβέρνηση να αποδώσει άμεσα στους συνταξιούχους αυτά που τους έχουν περικοπεί και είναι κεκτημένα – πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής. Επίσης, να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα Δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 – 2021, και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κάλεσε τέλος σε κλιμάκωση των αγώνων για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αυτά αιτήματα.