Νέα

Θερινή προετοιμασία για την κυβερνητική αντιασφαλιστική έφοδο στις επικουρικές συντάξεις

Την αντίθεση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των δέκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων εξέφρασε ο Δήμος Κουμπούρης τονίζοντας: «Το νομοσχέδιο θα συνεχίσει το σφαγιασμό των συντάξεων και θα ρίξει στον Καιάδα συνολικά τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά».

Εφαλτήριο στην προετοιμασία της κυβέρνησης για την παράδοση των επικουρικών συντάξεων στα αρπακτικά των επενδυτικών ομίλων αποτέλεσε η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (ΔΕΚΥΒ) του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Το νομοσχέδιο κατατατέθηκε στη ΔΕΚΥΒ στις δύο τα χαράματα του Σαββάτου της 24ης Ιούλη 2021 και συζητήθηκε σε τρείς συνεδριάσεις στις 27 και 29 (πρωί και απόγευμα) Ιουλίου 2021. Απ’ την αρχή της συνεδρίασης, και απαντώντας σε αίτημα βουλευτών να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά: «Η τέταρτη συνεδρίαση θα γίνει, όταν γυρίσουμε από τα μπάνια. Δε ξέρω από τώρα ποια θα είναι η ημέρα της επιστροφής. Με το που θα επιστρέψουμε , κάνουμε τη δεύτερη ανάγνωση και μπαίνει στην Ολομέλεια. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου»

Στις εργασίας της η συνεδριάσεις ΔΕΚΥΒ παρέστησαν ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Εργασίας Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, Παναγιώτης Τσακλόγλου και  Μαρία Συρεγγέλα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Στιγμιότυπο απ’ τη συνεδρίαση

Εισηγητής της πλειοψηφίας ήταν ο Περικλής Μαντάς (ΝΔ) και της μειοψηφίας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ). Τοποθετήθηκαν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων Ανδρέας Πουλάς (Κίνημα Αλλαγής), Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ), Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση) και η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25).

Ο Π. Μαντάς υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δεν ήρθε  σε ένα βράδυ» καθώς είχε  . «τεθεί σε διαβούλευση όπως ο νόμος ορίζει». Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα κατέληξε πομπωδώς: «Για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια επιχειρείται μια συστημική αλλαγή στην επικουρική ασφάλιση στον τόπο μας. Αυτοδίκαια, λοιπόν, η μεταρρύθμιση αυτή λαμβάνει ιστορική διάσταση κυρίως για το πιο ζωντανό, το πιο δημιουργικό, το πιο παραγωγικό, το πιο αναπτυξιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας τη νέα γενιά».

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αποσιωπώντας παντελώς ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι συνέχεια του νόμου 4387/2026 (νόμος Κατρούγκαλου)  ζήτησε «να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση», που «έρχεται να θίξει το κοινωνικό σύστημα, το δημόσιο της ασφάλισης εις βάρος όλων των ασφαλισμένων και των φορολογούμενων».

Ο Α. Πουλάς ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ κατά περίεργο τρόπο ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται για συζήτηση και σε σχέση με τη σπουδαιότητα αυτού του νομοθετήματος  είναι ευθέως αντίστροφος».

Ο Χρ. Κατσώτης είπε οτι «το νομοσχέδιο είναι για σκουπίδια» και κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει τονίζοντας: «Είναι νομοσχέδιο που υπηρετεί το κεφάλαιο και τις ανάγκες του για την παραπέρα χρηματοδότησή του».

Η Μ. Αθανασίου είπε: «Η Ελληνική Λύση ψηφίζει όχι».

Η Μ. Απατζίδη είπε: «Ως ΜέΡΑ25, πραγματικά, προτρέπουμε σθεναρά να μην εισαγάγουν αυτό το τζόγο του χρηματιστηρίου στις επικουρικές συντάξεις, παίζοντας με το μόχθο των εργαζομένων. Γι’ αυτό το λόγο και καταψηφίζουμε επί της Αρχής και ζητάμε φυσικά την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Δ. Κουμπούρης: Εναλλασσόμενες προεκλογικές φανφάρες

Στη δεύτερη συνεδρίαση έγινε ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων

Η τοποθέτηση του Δήμου Κουμπούρη

Εκ μέρους της ΣΕΑ τοποθετήθηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ.

Ο Δ. Κουμπούρης,αφού ευχαρίστηκε για την πρόσκληση, είπε: «Από το 1990 μέχρι σήμερα,  όλες οι κυβερνήσεις,  ανεξάρτητα από  τον πολιτικό προσδιορισμό,  ψήφισαν δεκάδες νόμους και διατάξεις,  που σταθερά  ξηλώνουν ό,τι  με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στη κοινωνική ασφάλιση,  στα εργασιακά,  μισθολογικά,  κοινωνικά δικαιώματα στη δημόσια υγεία.   Έχουν δε καταντήσει γελοίες οι προεκλογικές  τους διακηρύξεις όταν βρίσκονται στην Αντιπολίτευση,  ότι τάχα θα   καταργήσουν τις αντασφαλιστικές διατάξεις των προκατόχων τους, αλλά πάντα συνεχίζουν, ως κυβερνήσεις, τις πολιτικές σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ποιος δεν θυμάται τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ανατρέψει ό,τι αντεργατικό, αντιλαϊκό νόμο είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση; Ποιος δεν θυμάται τις ανάλογες προεκλογικές φανφάρες της Ν.Δ., της σημερινής κυβέρνησης, ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλο, τον οποίο καθιστά σήμερα βασικό εργαλείο για τη συνέχιση των αντασφαλιστικών πολιτικών που άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το νομοσχέδιο, που με ευθύνη της κυβέρνησης, έρχεται μεταμεσονύκτια για συζήτηση στη Βουλή, μεσούντος του καλοκαιριού και αφορά την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, απογειώνει αυτές τις πολιτικές και παραδίδει την κοινωνική ασφάλιση στα αρπακτικά των επενδυτικών ομίλων, με μικρό, μεσαίο και υψηλό ρίσκο, όπως προκλητικά διαφημίζει. Το νομοσχέδιο θα συνεχίσει το σφαγιασμό των συντάξεων και θα ρίξει στον Καιάδα συνολικά τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Γι’ αυτό, μάλιστα, επιχειρεί η κυβέρνηση επιμελώς να αποκρύψει, ότι οι διατάξεις αφαιρούν τους πάντες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την 1.1.2022, με το νέο νομοσχέδιο, γίνεται υποχρεωτική η ένταξη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας σε αυτό το σύστημα και εθελοντικά σε όσους είναι έως 35 ετών.

Ο λεγόμενος “ατομικός κουμπαράς” που εισάγει το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της κεφαλαιοποίησης, συνεπάγεται, ότι πλέον, η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών, θα γίνει απολύτως ατομική υπόθεση για τον ασφαλισμένο και τον επενδυτή, ο οποίος επενδυτής, θα διαχειρίζεται σε βάθος χρόνου 80 δισεκατομμύρια. Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι θα πληρώνει, όμως, δεν θα γνωρίζει τι θα πάρει στο τέλος. Aν θα πάρει, δηλαδή, καθότι, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας, τέτοιου είδους επενδυτικά προγράμματα έριξαν πάμπολλες φορές το γνωστό φαλιμέντο, με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Η διακοπή των εισφορών στους νέους ασφαλισμένους προς το ισχύον σύστημα, αναμένει να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική μαύρη τρύπα, με έλλειμμα 55 δισ. ευρώ, τα οποία πάλι θα φορτωθούν αυτά στις πλάτες μας, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό. Οι συνταξιούχοι έχουν αρνητικότατη πείρα όλα αυτά τα χρόνια από το τσάκισμα και τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία. Κάθε χρόνο, πληρώνουν πάνω από 8 δισ. ευρώ από τις περικοπές, ενώ δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κουρευτεί από τα ασφαλιστικά Ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τώρα, έρχονται με θράσος αυτοί, που κυβερνούν και που κυβέρνησαν και προηγούμενα και ευθύνονται για όλα αυτά, να μας πουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε γιατί τα παιδιά μας θα εργάζονται και θα πληρώνουν τις συντάξεις μας. Απαράδεκτα πράγματα.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται, λοιπόν, να συμπληρώσει, και να εκπληρώσει, το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στα πλαίσια των τριών πυλώνων. Και στη συνέχεια να κλιμακώσει την επίθεση, συνολικά, στα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, παραδίδοντας στα νύχια του χρηματιστηριακού τζόγου, άμεσα, τις επικουρικές συντάξεις. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα, με εξαίρεση την έξαρση της πανδημίας, γίναμε όλοι μάρτυρες για το πώς δούλεψαν τα ιδιωτικά συμφέροντα, στην ιδιωτική υγεία. Μόνο για το κέρδος. Αυτά συμβαίνουν, όταν οι κοινωνικές μας ανάγκες πέφτουν στα νύχια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Το νομοσχέδιο αυτό εκφράζει και έχει την αντίθεση των εργαζομένων της νέας γενιάς, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών. Οι μόνοι που συμφωνούν μαζί σας είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι χρηματιστές, οι τραπεζίτες και οι διάφοροι εκπρόσωποί τους προπαγανδιστές. Όλη η ιστορική αγωνιστική πορεία του εργατικού λαϊκού κινήματος, οι αγώνες μέσα στην πανδημία, αποτελούν παρακαταθήκη και δείχνουν το δρόμο για την απόκρουση και την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Εμείς, από τη μεριά μας, οι συνταξιούχοι αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε. Το “ιερό πεζοδρόμιο”, όπως λέμε. Και να είναι σίγουροι αυτοί, που άλλα προσδοκούν, πως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του διαχωρισμού ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τα λοιπά. Ούτε στιγμή δεν υποστείλαμε τη σημαία του αγώνα, το διεκδικητικό μας πλαίσιο με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε ότι έχει με τη βία αφαιρεθεί από μας και το πληρώσαμε με τον αγώνα μιας ζωής.

Η ΣΕΑ των δέκα Συνεργαζόμενων πανελλαδικά Συνταξιούχιουκών Οργανώσεων, που εκπροσωπεί το σύνολο των συνταξιούχων στη χώρα μας -και μιλώ εξ ονόματός της- εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αυτό. Τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και καλούμε την Κυβέρνηση να το αποσύρει».

Και ο Δ. Κουμπούρης κατέληξε: «Όσο, δε, για αυτά που μας αφαίρεσαν, μην ελπίζει κανείς ότι θα τα ξεχάσουμε. Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί:

  • Τις κύριες, τις επικουρικές συντάξεις, την κατώτερη σύνταξη να είναι στα 600 ευρώ από 384 που είναι σήμερα, την 13η και 14η σύνταξη που την έχουμε πληρώσει, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, των αντιασφαλιστικών νόμων,  την κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Άμεση πρόσληψη -αυτό πρέπει να γίνει, τώρα- προσωπικού και εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ, για την άμεση απόδοση των συντάξεων, μερισμάτων και εφάπαξ.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία -για αυτό παλεύουμε- με πρόσληψη ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού και το άνοιγμα των μονάδων που έκλεισαν.
  • Άμεσος σχεδιασμός για τη δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας, σε όλη τη χώρα.
  • Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».