Νέα

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στηρίζει τη δράση των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ

Την αλληλεγγύη των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στους εν ενεργεία συναδέλφους όλης της χώρας μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης στη διάρκεια τηςπανελλαδικής σύσκεψης σωματείων και ομοσπονδιών αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, που έγινε στις 28 Ιούνη 2020 σε αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Την πρωτοβουλία για την Πανελλαδική σύσκεψη είχε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Συμμετείχαν τέσσερις πανελλαδικές ομοσπονδίες, πάνω από 50 σύλλογοι και αρκετές επιτροπές Αγώνα. Η εισηγητική ομιλία έγινε από τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της ΟΒΣΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων καθώς έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του κλάδου κλάδου.

Στο χαιρετισμό του ο Π. Τάτσης, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς των εν ενεργεία αυτοαπασχολουμένων και των συνταξιούχων τονίζοντας: «Αυτοί οι δεσμοί δεν είναι μόνο συνδικαλιστικοί, αλλά και βιολογικοί με την έννοια της συνέχειας των γενεών. Σήμερα οι αυταπασχολούμενοι αγωνίζονται όχι για να πλουτίσουν αλλά για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια,όπως ακριβώς διεκδικούν και οι συνταξιούχοι με το μαραθώνιο των κινητοποιήσεων, στον οποίο πορεύονται εδώ και χρόνια. Οι λύσεις στα προβλήματα βρίσκονται στη συλλογική δράση και στη συμπόρευση όλων εκείνων που θίγονται απ’ τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων πρίν και μετά τα μνημόνια. Εξαιρετικό παράδειγμα κοινής δράσης για τα κοινά προβλήματα από ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, αποτετελεί η ΣΕΑ των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων. Με τη δράση τους οι συνταξιούχοι κατάφεραν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την εφαρμογή αντισυνταξιουχικών μέτρων ή και να ανατρέψουν μνημονιακές διατάξεις όπως την ακύρωση της εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, που θα αποτελούσε ένα, ακόμα, συντριπτικό πλήγμα, στις, ήδη, κατακρεουργημένες συντάξεις».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε πανελλαδική μέρα δράσης την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2020. Στο επίκεντρο αυτής της δράσης θα είναι η υπεράσπιση κάθε αυτοαπασχολούμενου από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, παρεμβάσεις στις κατά τόπους δημοτικές αρχές για τη μείωση δημοτικών τελών, η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας με κινητοποιήσεις στους αντίστοιχους φορείς καθώς και η συμμετοχή σε κατά τόπους κινητοποιήσεις και με άλλους μαζικούς φορείς για την Υγεία-Πρόνοια, αλλά και για άλλα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή.