Γενική Συνέλευση

Η Εισήγηση του Δ.Σ. στο 14ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Κύριοι Προσκεκλημένοι,

Αγαπητές συναδέλφισσες και Αγαπητοί Συνάδελφοι

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ σας καλωσορίζω στο 14ο Απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Ευχαριστούμε το τοπικό Σωματείο του ΟΑΕΕ για την φιλοξενία και την ουσιαστική βοήθεια στην οργάνωση αυτού του Συνεδρίου.

Καλωσορίζουμε όλους τους αντιπροσώπους από τα Σωματεία μας από όλη την Ελλάδα. Έχουμε ορισμένες απουσίες, αυτές κυρίως οφείλονται σε λόγους υγείας και κοινωνικών υποχρεώσεων.

Σας περιγράφουμε μέσα από την εισήγηση τη δράση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μας το διάστημα ενός χρόνου περίπου που πέρασε από το προηγούμενο Συνέδριό μας.

Ήταν μια χρονιά και αυτή, όπως και οι προηγούμενες πολύ δύσκολη, παρά την αποκλιμάκωση που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, συνεχίζονται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού που ακόμα δεν λέει να κοπάσει.

 Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ τηρώντας όλους τους κανόνες προστασίας για την πανδημία διατηρήσαμε σε καθημερινή βάση τη λειτουργία των γραφείων, εξασφαλίσαμε σταθερή επαφή με τα Σωματεία μας και τους συνταξιούχους.

Εξασφαλίσαμε τη σταθερή έκδοση της εφημερίδας ώστε οι συνάδελφοι να ενημερώνονται για τις εξελίξεις με τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Σταθερή ήταν αυτό το διάστημα η συνεργασία μας με την ΣΕΑ, τακτικές συνεδριάσεις, συλλογικές αποφάσεις για τα προβλήματα που μας βασανίζουν.

 Αξιοποιήσαμε όλες τις μορφές του αγώνα, συγκεντρώσεις, παραστάσεις, υπομνήματα στους Υπουργούς στην Κυβέρνηση και στους κοινωνικούς φορείς. Δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω.

 Με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, αλλά και με τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα όλων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, τόσο μέσα στο 2021 αλλά και το 2022 προχωρήσαμε σε πλούσιες δράσεις.

Πραγματοποιήσαμε 3 Περιφερειακές Συσκέψεις των Δ.Σ των Σωματείων μας, και όλων των Σωματείων της ΣΕΑ όπου μέσα από αυτές τις Συσκέψεις ήρθαμε σε επαφή με τα Σωματεία και προετοιμάσαμε την Πανελλαδική κινητοποίηση και τις Περιφερειακές συγκεντρώσεις.

Τον Οκτώβρη του 2021 πραγματοποιήσαμε Πανελλαδικό συλλαλητήριο. Τον Δεκέμβρη του 2021 πραγματοποιήσαμε 26 Συγκεντρώσεις στους νομούς της χώρας και 8 Περιφερειακές συγκεντρώσεις μέσα στον Απρίλη του 2022.

Ήταν μια προσπάθεια με πολλές δυσκολίες όμως καταφέραμε ένα κομμάτι των συνταξιούχων να είναι στη δράση, και στείλαμε ταυτόχρονα και μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι οι συνταξιούχοι είναι έτοιμοι  κι όταν καλυτερεύσει η κατάσταση να δώσουμε συνέχεια σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα που κάνουμε να κρατηθούμε εμείς και τα παιδιά μας όρθιοι.

Αναδείξαμε μέσα από όλες αυτές τις δράσεις τα προβλήματα και απαιτήσαμε από την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις για να πάρουμε μια ανάσα.

Τονίσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε τα ψίχουλα που έδωσε η Κυβέρνηση και ζητήσαμε :

-Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

-Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 650 ευρώ.

-Να καταργηθεί η αναγραφή σαν προσωπική διαφορά, το ποσό να ενσωματωθεί ξανά στην σύνταξη.

-Να υλοποιήσει η Κυβέρνηση τον δικό της ψηφισμένο Νόμο για το 0,5% του ΑΕΠ για ενίσχυση των συνταξιούχων σαν ελάχιστο σε όλες τις περικοπές που δεχθήκαμε και ειδικά το ΕΚΑΣ.

-Να δοθούν συντάξεις στους συναδέλφους που καθυστερούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορούν περίπου 350.000 κύριες, επικουρικές, χηρείας, αναπηρικές.

-Με νομοθετική ρύθμιση να δώσει συντάξεις σε συναδέλφους που χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία όπου με τις αυξήσεις και τους τόκους που προστέθηκαν δεν μπορούν να ανταποκριθούν και μένουν χωρίς σύνταξη με πολλά χρόνια εργασίας.

– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να επανδρωθούν οι δομές υγείας και τα νοσοκομεία. Να δοθεί άμεσα λύση με τους χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται σε αναστολή και λείπουν από τα νοσοκομεία.

Ζητάμε να μειώσουν, και να καταργήσουν τελικά την συμμετοχή μας στα φάρμακα, πληρώσαμε μια ζωή, μας κρατάνε το 6% υπέρ υγείας.

Αυτό το διάστημα που εξετάζουμε πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, απεργίες από τους εργαζόμενους, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με αποφάσεις της στήριξε αυτές τις προσπάθειες.

Βρεθήκαμε στο πλευρό των συναδέλφων μας αυτοαπασχολούμενων μικρών βιοτεχνών και εμπόρων που διεκδικούσαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να κρατήσουν  ανοιχτά τα μαγαζιά τους.

Συνεχίσαμε να στηρίζουμε τους αγώνες των υγειονομικών και τα αιτήματά τους, στην προσπάθειά τους να ενισχυθεί το Δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, να μην κλείσουν δομές υγείας και να ανοίξουν νέες.

Κατά την περίοδο της πανδημίας βγήκαν στην επιφάνεια προβλήματα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση του ρόλου του Δημόσιου συστήματος υγείας, κόβοντας από τους προϋπολογισμούς κάθε χρόνο κονδύλια που έπρεπε να δοθούν στην υγεία.

Για όποιον βρέθηκε στην ανάγκη να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, εκτός από την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση, είναι κοινή η διαπίστωση ότι παρά τη  σχετική ύφεση της πανδημίας τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας στο δημόσιο σύστημα υγείας σε σύγκριση με τα δυο προηγούμενα χρόνια κορύφωσης της πανδημίας.

Το γεγονός όμως ότι τα προβλήματα παραμένουν και μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο, δείχνει ότι η πραγματική αιτία βρίσκεται στην ίδια τη λειτουργία του συστήματος υγείας που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες, την ώρα που χρειαζόμαστε τον γιατρό, το νοσοκομείο.

Η πανδημία αποκάλυψε τις τεράστιες ελλείψεις σε  υποδομές και προσωπικό. Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες προβλέπει την παραπέρα συγχώνευση τμημάτων και νοσοκομείων, το κλείσιμο μονάδων δίπλα σε αυτές που έκλεισαν τα χρόνια των μνημονίων, απογευματινές επισκέψεις και χειρουργεία στα νοσοκομεία, βάζοντας το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, καμιά ουσιαστική αύξηση του υγειονομικού προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις.

Αποδείχθηκε στην πράξη πόσο δίκιο είχαμε ως συνταξιουχικό κίνημα που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων μας την ενίσχυση του Δημόσιου σύστημα υγείας.

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο για τους συνταξιούχους αυτό το διάστημα που εξετάζουμε. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ παρά τις αρχικές της δεσμεύσεις, ότι θα καταργούσε το Νόμο Κατρούγκαλου της προηγούμενης κυβέρνησης, και θα διόρθωνε τις όποιες αδικίες που γίνανε σε βάρος των συνταξιούχων που προκύπτανε από αυτό το νόμο, αλλά και τους προηγούμενους, δέσμευση για γρήγορη απονομή των συντάξεων με ένα κλικ όπως χαρακτηριστικά τονίζανε, θα δίνανε αναδρομικά   αυξήσεις κλπ.

Αυτό που παρατηρούμε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι πως δεν υπάρχει εβδομάδα που το Υπουργείο Εργασίας να μην ανακοινώνει και μια νέα  «πρόοδο» στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, των αναδρομικών, των αυξήσεων και φυσικά πολλές φορές με την βοήθεια μεγαλοδημοσιογράφων, εργατολόγων κλπ.

Αυτό επανέλαβε ξανά ο Υπουργός  μιλώντας σε Συνέδριο για την ασφάλιση περί αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Αυτά τα λένε σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια να λάβουν τις  πετσοκομμένες συντάξεις τους και που το πρόβλημα διαιωνίζεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, από Υπουργό σε Υπουργό.

 Όσο για τα αναδρομικά που καθημερινά βομβαρδίζουν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, τις αυξήσεις που διαφημίζουν για το 2023, να θυμίσουμε ξανά τα καταστροφικά  νούμερα της τελευταίας 10ετίας.

Οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο χάνουν 8,5 δισ.  από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν εδώ και 10 χρόνια.

Η οριστική περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης μάς αφαιρεί 4,4 δισ. ετησίως, ενώ η κατάργηση του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους άλλα 850 εκατομμύρια τον χρόνο.

Όσο για τις αυξήσεις που διαφημίζει ο Υπουργός για το 2023, αυτές για την συντριπτική πλειοψηφία θα είναι μόνο λογιστικές, καθώς θα λειτουργήσει η λεγόμενη προσωπική διαφορά που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατήρησε η σημερινή.

Αλλά και οι ελάχιστοι συνταξιούχοι που θα δούνε κάποια χρηματική αύξηση, αυτή θα είναι μόνο ονομαστική, αφού ο πληθωρισμός και η ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια σε βασικά αγαθά την έχουν ήδη εξανεμίσει.

Στην ουσία αυτό που μπορούμε να πούμε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε από εκεί που τα άφησε η προηγούμενη, και μάλιστα πρόσθεσε νέα μέτρα σε βάρος των  συνταξιούχων με νόμους που ψηφίσανε, που δεν στοχεύουν μόνο στους σημερινούς συνταξιούχους αλλά κυρίως τις επόμενες γενιές.

Για παράδειγμα, ψηφίσανε νέο νόμο για κατάργηση του 8ωρου, για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης ξεκινώντας από τις επικουρικές.

Για τον ΕΦΚΑ  να επισημάνουμε πως αφού μετά την ενοποίηση των Ταμείων όλες οι Κυβερνήσεις σιγά-σιγά τον απαξιώσανε, χωρίς νέες προσλήψεις στη θέση όλων των εργαζομένων που βγήκαν στην σύνταξη, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μια τεράστια επίθεση στους εργαζόμενους που έμειναν ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, προσλάβανε ιδιώτες και μάνατζερ με υπέρογκους μισθούς, αναθέσανε την έκδοση των συντάξεων σε Δικηγόρους και Λογιστές, ξεπουλώντας την ακίνητη περιουσία που ανέρχεται σε αρκετά δισ.

Εμείς αυτό που θέλουμε ξανά να τονίσουμε είναι πως αυτό το διάστημα οι συνταξιούχοι μείνανε απροστάτευτοι ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού τους κόψανε το ΕΚΑΣ δώσανε ψίχουλα 250 και 200 ευρώ εφάπαξ για ένα μικρό αριθμό συναδέλφων.

Είχαμε νέα αφαίμαξη από το εισόδημά μας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις, σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα στα τιμολόγια του ρεύματος, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, όπου στην ουσία μετά και τις περικοπές της 13ης και 14ης σύνταξης  μας αφαιρούν άλλες δυο συντάξεις και μας μένουν δέκα, και τα χειρότερα έπονται.

Πέρασαν 3 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους Λαούς στον κόσμο και ιδιαίτερα για τους Λαούς της Ευρώπης.

Σήμερα κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος  αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο πόλεμος στην ουσία δεν γίνεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, γίνεται ανάμεσα στη Ρωσία από τη μια και το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε από την άλλη.

Είναι  ένας πόλεμος  για το μοίρασμα των αγορών ενέργειας, για τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και ολιγαρχών, που δεν διστάζουν μπροστά στα κέρδη τους να θυσιάζονται οι λαοί να καταστρέφονται υποδομές, πολιτισμοί.

Πρέπει να καταδικάσουμε  αυτόν τον πόλεμο, να ανησυχήσουμε γιατί ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος.

Δυστυχώς συνάδελφοι και συναδέλφισσες διαπιστώνουμε ότι σε αυτόν τον πόλεμο συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας.  Να  μην αγνοήσουμε  το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί από άκρη σε άκρη σε ένα πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ  και των ΗΠΑ, γεγονός που έχει αναβαθμίσει τη συμμετοχή και την εμπλοκή μας σε αυτό τον πόλεμο και μας καθιστά στόχο επιθέσεων.

Δεν  πρέπει να αγνοήσουμε ακ’ομη το γεγονός ότι έχουμε νέο γύρο με εξοπλισμούς για την αγορά των F35, όπου μόνο τα τελευταία 10 χρόνια πληρώσαμε για εξοπλιστικά προγράμματα 50 δισ. περίπου, ενώ στον  πόλεμο της πανδημίας είχαμε μείωση των κονδυλίων και ταυτόχρονα χάθηκε κόσμος γιατί δεν υπήρχαν υποδομές, ΜΕΘ, κρεβάτια  στα νοσοκομεία, δεν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό κλπ.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα παζάρια με την Τουρκία και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, χωρίς να παίρνουν θέση οι «εταίροι» μας για τις δυο χώρες που είναι στον ίδιο συνασπισμό.

Δεν πληρώνουμε όλοι σε αυτή την χώρα τις συνέπειες από αυτό τον πόλεμο, άλλοι θησαυρίζουν όπως οι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων, εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όμως ο λογαριασμός πάει στον λαό.

Να απαιτήσουμε καμιά εμπλοκή της χώρας μας· άλλωστε αυτό απαιτεί και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Να μην σταλούν φαντάροι και αξιωματικοί σε πόλεμο έξω από τα σύνορα.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου δεν έχουν φανεί ακόμα. Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις σε καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης δυσκόλεψαν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους και τις οικογένειές μας. Ακόμα πιο δύσκολα έγιναν τα πράγματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και για όσους έχουν μια  μόνο σύνταξη στο σπίτι. Πολλοί συνάδελφοί μας έβγαλαν το χειμώνα με λίγη θέρμανση ή και καθόλου, λόγω της αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι δυσκολίες μεγαλώνουν καθημερινά λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων κυρίως στο ρεύμα και τα τρόφιμα. Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά μας άφησε απροστάτευτους. Οι συντάξεις μας έγιναν επιδόματα στην ουσία ακόμα και οι συνάδελφοι που έχουν μια καλύτερη σύνταξη δύσκολα βγαίνει ο μήνας, να μην πούμε για τους χαμηλοσυνταξιούχους  ότι μετά το δεκαήμερο τελειώνει.

Κάτω από την πίεση και τη μεγάλη δυσαρέσκεια που εκφράζεται καθημερινά από τον κόσμο, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, κυρίως στα τιμολόγια του ρεύματος με χρήματα όμως των  φορολογουμένων  αφήνοντας στο απυρόβλητο  τους παρόχους  που θησαυρίζουν, αφού αρπάξανε την υποδομή με τα έργα της ΔΕΗ που πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Σήμερα με τον τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση να επιστρέψει χρήματα στους καταναλωτές, κανένας δεν καταλαβαίνει πόσα θα είναι αυτά, λένε από 28 ευρώ έως 600. 

Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι μόνο δικός μας, δεν παλεύουμε μόνο για εμάς, αφορά και τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας τους συναδέλφους εν ενεργεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη λαίλαπα των ανατιμήσεων και που θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Ας το έχουν υπόψιν οι πάντες, και η σημερινή κυβέρνηση και ό,τι ακολουθήσει στο μέλλον, ότι όσο δεν λύνουν προβλήματα και δεν αποκαθιστούν όσα με βίαιο τρόπο μας έχουν αφαιρέσει, ό,τι μας ανήκει θα τα διεκδικήσουμε και οι αγώνες μας θα συνεχιστούν.

Έχουμε βγάλει συμπεράσματα και απαντάμε σε όλους αυτούς που λένε ότι ο αγώνας δεν φέρνει αποτελέσματα: φέρνει και παραφέρνει, αρκεί να βγουν στον δρόμο η πλειοψηφία των συνταξιούχων.  Έχουμε παραδείγματα με την προσωπική διαφορά το αφορολόγητο, αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016, σύνταξη χηρείας κλπ. Εδώ πρέπει να συγκεντρώσαμε την προσοχή μας το επόμενο διάστημα.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν γενικές Συνελεύσεις αρκετών Σωματείων. Η συμμετοχή σε αρκετά Σωματεία ήταν καλή, σε άλλα είχαμε μικρή συμμετοχή και αυτό έχει να κάνει κύρια με την πανδημία.

Η συζήτηση που έγινε στις Συνελεύσεις όπου έγινε, ήταν προσανατολισμένη σωστά, εκφράστηκε η διάθεση για την συνέχιση του αγώνα μας  με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε καταλήξει στα Συνέδριά μας.

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Μετά την τηλεδιάσκεψη που κάναμε με το Υπουργείο Εργασίας και πιο συγκεκριμένα με την κα Κερασιώτου και τον κ.Μηλαπίδη, όπου συμφωνήσαμε  να δρομολογήσουμε λύση στο πρόβλημα με τα παρακρατηθέντα χρήματα από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ για κοινωνικό και θεραπευτικό Τουρισμό.

Η απάντησή τους ήταν ότι θα βρούμε το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τον ΕΦΚΑ, και σε βάθος  3-4 χρόνων να δοθούν τα χρήματα στον ΟΑΕΔ και να αξιοποιηθούν για το σκοπό που παρακρατήθηκαν.

Πριν από λίγες μέρες μας ενημέρωσαν για τα παρακάτω:

Πρώτον το ποσό δεν το έχουν βγάλει ακόμα, δεν γνωρίζουν το νούμερο. Δεύτερον πρότειναν να δώσουν για το 2022 ένα εκατομμύριο στον ΟΑΕΔ και από τρία εκατομμύρια για κάθε χρόνο 2023,2024,2025.

Αυτή η λύση θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, είναι εμπαιγμός απέναντι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που τόσα χρόνια κατέβαλαν το ποσό για συγκεκριμένο  σκοπό.

Με βάση τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τις 15/7/2010 μέχρι και το 2021 είναι πάνω από 35 εκατομμύρια. Αυτό το ποσό βγαίνει με βάση τα χρήματα που έχουμε εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια.

Προτείνουμε αυτό το ποσό που έχει παρακρατηθεί να δοθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις στον ΟΑΕΔ και να συζητήσουμε και τα κριτήρια που θα μοιραστούν στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Ζητήσαμε  συνάντηση δια ζώσης με τους υπεύθυνους του Υπουργείου για να τους πούμε την πρότασή μας αλλά ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει.

Πέρα από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ που πήραμε στην τελευταία συνεδρίαση, να επιδιώξουμε ομόφωνη απόφαση και από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν βασικό επιχείρημα στη συνάντηση με τον Υπουργό.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Ομόφωνα στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφασίσαμε μέσα στον Ιούνη να δώσουμε συνέχεια στον Αγώνα μας, αλλά και τους μήνες του καλοκαιριού να είμαστε σε ετοιμότητα, γιατί απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις η κατάσταση θα χειροτερεύσει, κι όπως γνωρίζουμε όλοι από την ίδια μας την πείρα πολλές σημαντικές αποφάσεις παίρνονται μέσα σ’ αυτή την περίοδο.

Στις 24 του Ιούνη πάμε σε Πανελλαδικό συλλαλητήριο με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνοςκαι πορεία στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός θα αφιερώσει λίγο χρόνο για να δεχθεί τους συνταξιούχους. Είναι ο μόνος Πρωθυπουργός που δεν μας δέχθηκε μέχρι σήμερα τα τελευταία 15 χρόνια.

Για την καλύτερη προετοιμασία οργανώνουμε Περιφερειακές Συσκέψεις με τα Σωματεία μας και τις επόμενες μέρες.

Τα αιτήματά μας είναι γνωστά, συζητημένα και αποφασισμένα από όλους μας

  • Κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα. Οι κατώτερες συντάξεις φθάνουν να καλύψουν το 15ημερο και οι μεγαλύτερες τις 22 ημέρες τον μήνα.
  • Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ
  • Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και φοροληστεία. Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας Ταμεία.
  • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί  στην πρώτη κατοικία.
  • Όχι στον καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε. Απαιτούμε να  σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας.
  • Θα ζητήσουμε ακόμα αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, δεν αντέχουμε άλλο. Χορτάσαμε τα ψέματα και τις υποσχέσεις. Θα το πάμε μέχρι τέλους.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.