Uncategorized Νέα

Επιστολή της ΣΕΑ για τις κινητοποιήσεις στις 28 Απρίλη 2020 και την Πρωτομαγιά





Τα σωματεία των συνταξιούχων, παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης απ’ την πανδημία, πρέπει να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στις 28 Απρίλη 2020. Επίσης την 1η Μάη, ημέρα μνήμης και αγώνα για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, όλοι οι συνταξιούχοι πρέπει να δώσουν το «παρών», με όσα μέσα μπορούν, με τα πανό τους, με ανακοινώσεις επικοινωνία με τα μέλη των σωματείων και με την επικύρωση όλων των αιτημάτων μας όπως αυτά εκφράζονται μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο της Συντανιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων.

Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και  ΕΣΤΑΜΕΔΕ σε γράμμα της (23.4.2020) πρός όλα τα σωματεία-μέλη της για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 28 Απρίλη της και για τις κινητοποιήσεις του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

 «Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα» τονίζει η ΣΕΑ στην επιστολή της, στην οποία αναφέρει:

 «Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της ΣΕΑ, εκφράζουν την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις, τις δράσεις των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους που πραγματοποιούνται στις 28 Απρίλη 2020, σε όλη την χώρα. Το σύνθημά τους “Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!” μας εκφράζει απόλυτα γιατί καταλαβαίνουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς που και εμείς ως απόμαχοι της δουλειάς τα ίδια ζούμε, αφού όλες οι κυβερνήσεις έχουν τσακίσει όλα τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, την καταλήστευση των ασφαλιστικών μας ταμείων, την αφαίρεση της 13ης, 14ης σύνταξης, το ΕΚΑΣ, την υγεία, φάρμακα και πολλά άλλα. Μαζί με τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, υψώνουμε και εμείς την φωνή μας, δεν το βάζουμε κάτω και δεν θα αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Διεκδικούμε ό,τι μέχρι σήμερα μας έχουν αφαιρέσει, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή σε καμιά κυβέρνηση, είναι πληρωμένα με σκληρή εργασία σε όλο μας τον εργασιακό βίο. Είμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων και στηρίζουμε τα αιτήματά τους, ώστε να μην γίνει η πανδημία μια ακόμη αιτία για νέες περικοπές στα εργατικά, λαϊκά, συνταξιουχικά  δικαιώματά.

 Να καταργηθούν στην πράξη έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κλπ. Την ίδια στιγμή αίρουν κάθε περιορισμό για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, επιδιώκοντας να “νομιμοποιηθεί” στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο “γύψο”!  Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέα επίθεση και περικοπές σε ό,τι έχει απομείνει από τις πενιχρές μας συντάξεις που έχουν γίνει προνοιακάβοηθήματα, στην υγεία τα φάρμακα,  για να ανακεφαλαιοποιούνται με δισεκατομμύρια οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τον δικό μας μόχθο. Θεωρούμε ό,τι ο αγώνας μας είναι κοινός και χρειάζεται να δυναμώσει ενάντια στις αντιλαϊκές αντισυνταξιουχικές πολιτικές, από όπου και αν προέρχονται. Δεν μπορεί κανένας να μας ξεγελάσει γιατί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης γίναμε μάρτυρες νέων εμπειριών από την στάση όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, για το πώς από την θέση της κυβέρνησης μας τσάκιζαν και πώς τα ίδια κόμματα γίνονταν “υπερασπιστές” των αιτημάτων μας από την θέση της αντιπολίτευσης. Βρισκόμαστε στην θέση της καραντίνας με αυτοπειθαρχία γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας λόγω του ότι ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Γιατί αυτό το διάστημα της πανδημίας αποδείχθηκε ότι τα Εθνικά συστήματα υγείας στην χώρα μας και την Ευρώπη έχουν αποψιλωθεί σε όφελος της εμπορευματοποίησης και του κέρδους των ιδιωτών. Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την ζωή, κυρίως οι μεγαλύτεροι, γιατί γινόταν επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει αφού δεν υπήρχαν κρεβάτια νοσηλείας . Μπροστά στην κινητοποίηση του Εργατικού κινήματος για τις 28 Απρίλη 2020 καλούμε τα σωματεία μας να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο και με τα μέτρα προφύλαξης που χρειάζονται  στον αγώνα των εργαζομένων. Την 1η του Μάη ημέρα μνήμης και αγώνα για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου δίνουμε το παρόν μας με όσα επίσης μέσα μπορούμε, με τα πανό μας, τις ανακοινώσεις μας, την επικοινωνία με τα μέλη μας και με την επικύρωση όλων των αιτημάτων μας όπως αυτά εκφράζονται μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑ γιατί οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα.

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες – επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.  Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.  ·       Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
  • Να προσέχουμε να έχουμε καλή υγεία να βγούμε ξανά δυναμικά στους δρόμους του αγώνα».