Νέα

Ενημέρωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έστειλε ενημερωτική επιστολή πρός τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, την Ελεγκτική Επιτροπή της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και όλα τα μέλη των ΔΣ των σωματείων για την καταχώρηση των στοιχείων της Ομοσπονδίας και των σωματείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Αφορμή για αυτή την επιστολή ήταν η ανακοίνωση του συνδυασμού «Ανανέωση», που έστειλε πρός τα σωματεία μέλη της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και καταλογίζει «ανεπάρκεια και αμέλεια στη διοίκηση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ» για το θέμα της καταχώρησης των στοιχείων. Η ανακοίνωση της «Ανανέωσης» υπογράφεται και απ’ τα οχτώ εκλεγμένα μέλη της παράταξης στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με τη χαρακτηριστική υπογραφή: «Με τιμή το ΔΣ».

Η επιστολή του ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής: « Σχετικά με την καταχώρηση ή όχι στοιχείων της Ομοσπονδίας μας και των Σωματείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, σας ενημερώνουμε πως έχει η κατάσταση, γιατί τις προηγούμενες μέρες έφθασε στα Σωματεία ανακοίνωση του συνδυασμού “ΑΝΑΝΕΩΣΗ” με επικεφαλής τον συνάδελφο Τσιακίρογλου Σωτήρη, και την υπογράφουν και τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου που έχουν εκλεγεί στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας.  Σ’αυτήν την ανακοίνωση λέγεται ότι η Ομοσπονδία είναι ανεπαρκής, δεν ενημερώνει τα σωματεία για σοβαρά προβλήματα παρά μόνο ασχολείται με πορείες και συλλαλητήρια, με κίνδυνο να πληρώσουν πρόστιμα τα Σωματεία μέχρι 10.000 ευρώ.    Αν παρακολουθήσει κανείς τις τοποθετήσεις του συναδέλφου Τσιακίρογλου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ξάνθης, και σε αρκετά ΔΣ της Ομοσπονδίας μας για το πώς χαρακτηρίζει τους αγώνες που ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια οι συνταξιουχικές οργανώσεις ξεκινώντας συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να διεκδικήσουμε λύσεις στα πρόβληματά μας , θα καταλάβει γιατί στρέφεται ενάντια στην δράση της Ομοσπονδίας. Δεν είναι τυχαίο τη χρονική περίοδο που διάλεξε ο συνδυασμός της “ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” – για ένα πρόβλημα που κατά την γνώμη μας δεν αφορά τους συνταξιούχους αλλά τα ΔΣ των Σωματείων και της Ομοσπονδίας – να επιτεθεί συκοφαντώντας την Ομοσπονδία, ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασίες και συζητήσεις  για μέτρα που ετοιμάζονται να πάρει η Κυβέρνηση και αφορούν την ζωή των συνταξιούχων και των παιδιών μας.  Όμως δεν είναι μόνο ευθύνη του επικεφαλής αυτού του συνδυασμού για αυτούς τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς απέναντι στην Ομοσπονδία , θα πρέπει όμως οι υπόλοιποι συνάδελφοι πριν υπογράφουν αυτά τα κείμενα να ενημερώνονται από την Ομοσπονδία , γιατί λέγονται ανακρίβειες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 Πως  προέκυψε το θέμα

Δέκα μέρες πριν τελειώσει ο Οκτώβρης πήραμε σημείωμα από την λογίστρια της  Ομοσπονδίας που μας ενημέρωσε ότι από την ΓΣΕΕ έλαβαν ειδοποίηση σωματεία για την απογραφή στο κεντρικό μητρώο δικαιούχων.  Αντίστοιχο σημείωμα ήρθε και από την ΓΣΕΒΕΕ στην Ομοσπονδία. Ήρθαμε  σε συνεννόηση  με όλες τις Ομοσπονδίες της ΣΕΑ και καταλήξαμε να προχωρήσουμε ως εξής :

Α) Να γίνει παράσταση από Σωματεία στο Υπουργείο  και να ζητηθεί παράταση, γιατί δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγες μέρες να λυθεί όλο το ζήτημα γιατί προέκυπταν και μεγάλα πρόστιμα. Την ίδια πρόταση έκανε και η ΓΣΕΒΕΕ για παράταση.

Β) Να ζητήσουμε εξαίρεση των Σωματείων μας από αυτή την διαδικασία, άλλωστε τα στοιχεία  που ζητάνε τα έχουν Τράπεζες, Εφορίες κλπ.

Γ) Αρχίσαμε επαφές με αρκετά Σωματεία  γιατί τους είχαν ειδοποιήσει  οι λογιστές τους. Ορισμένα  Σωματεία προχώρησαν σ’ αυτή την διαδικασία. Εν τω μεταξύ μετά την παράσταση των Σωματείων  πριν λήξει η προθεσμία 31.10.19 είχαμε δέσμευση από τον Υφυπουργό ότι θα δοθεί παράταση, δεν ξέραμε αν θα είναι 1 μήνας ή 2 μήνες.

Με όσα Σωματεία επικοινωνήσαμε δεν είχαν αντίρρηση για αυτή την διαδικασία. Τέσσερις μέρες πριν λήξει η αρχική προθεσμία ο συνάδελφος Τσιακίρογλου έκανε τηλεφωνική επαφή με τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ όπου συζητήθηκε αυτό το σκεπτικό. Δεν συμφώνησε και  είπε ότι πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία μέχρι τέλος του μήνα. Δικαίωμά του να έχει όποια γνώμη θέλει, όμως να υποστηρίζει σήμερα ότι όλη αυτή τη διαδικασία  που αφορά την παράταση, την έκανε η ΑΝΑΝΕΩΣΗ και ο ίδιος  με την ΓΣΕΒΕΕ  απέχει από την πραγματικότητα. Αυτά, γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας, οι ανακρίβειες και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι της “ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ”  ότι υπάρχει ΔΣ  στην Ομοσπονδία, που χειρίζεται όλα τα προβλήματα που αφορούν τα Σωματεία και τους συνταξιούχους.

Καλούμε τα Σωματεία για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν να απευθύνονται στην Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία δεν είναι καμίας παράταξης και οι ίδιοι είναι μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας . Στο “παραμάγαζο” που προσπαθούν να στήσουν δίπλα στην Ομοσπονδία, να ξέρουν πως οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, τα συνδικαλιστικά στελέχη των Σωματείων του ΟΑΕΕ που ξέρουν όλα αυτά τα χρόνια πως δουλεύει η Ομοσπονδία χωρίς καμία διάκριση σε κανένα σωματείο και κανέναν συνάδελφο,  τους  έχουν γυρίσει την πλάτες.

 Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

  Σας ενημερώνουμε πως υπογράφτηκε η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που αφορά την καταχώρηση των υπόχρεων προσώπων στο κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων μέχρι 28-11-2019.   Το αργότερο μέχρι 20-11-19 να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για όσα Σωματεία δεν τακτοποιήθηκαν, να είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με τους λογιστές να κατατεθούν. Φυσικά επιμένουμε στην εξαίρεση των Σωματείων μας με την συνάντηση που θα γίνει τις  επόμενες μέρες με τον Υπουργό και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εξαιρεθούν τα Σωματεία.  Αν δεν γίνει εξαίρεση που ζητάμε να γνωρίζουμε ότι κάθε μεταβολή που προκύπτει για οποιοδήποτε λόγο, αρχαιρεσίες, παραίτηση και αντικατάσταση θα πρέπει μέχρι 60 ημέρες το αργότερο, να καταχωρηθούν το ειδικό μητρώο  που θα τηρείται στο Σωματείο και να γνωστοποιείται μέσα στην ίδια πλατφόρμα. Οι λογιστές έχουν όλα τα στοιχεία, πως πρέπει να  καταχωρηθούν από τον Πρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία. Όποιο πρόβλημα προκύψει έγκαιρα να επικοινωνήσουν με την Ομοσπονδία».

Η ανακοίνωση της Ανανέωσης

Η ανακοίνωση, που έχει την επωνυμία «Συνδυασμός Ανανέωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ», απευθύνεται στα σωματεία μέλη της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και κοινοποιείται στην ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την αδυναμία και την ανεπάρκεια της διοίκησης της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ να ενημερώνεται και να ενημερώνει άμεσα, όπως οφείλει για καίρια και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα σωματεία της ομοσπονδίας μας. Συγκεκριμένα: αυτές τις ημέρες έληξε η προθεσμία εγγραφής όλων των σωματείων της χώρας στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Προσώπων που θεσπίστηκε με το νόμο 2443/20-6-2019 κατόπιν ευρωπαΐκής οδηγίας κι η αμέλεια της εγγραφής επισύρει  χρηματικό πρόστιμο 10.000 €. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, κάθε σωματείο πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του προέδρου γραμματέα και ταμία του στο Μητρώο Πραγματικών Προσώπων.

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ απ’τη στιγμή που πληροφορήθηκε το γεγονός κατέβαλε κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ, ασκώντας πίεση προς το αρμόδιο υπουργείο ώστε να δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, που όπως προείπαμε εξέπνευσε ήδη, και το αίτημα έγινε αποδεκτό, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε και την απαλλαγή των σωματείων μας από αυτή τη διαδικασία κάτι που συζητείται. Ως εκ τούτου ως νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 28η Νοεμβρίου 2019. Όλοι εμείς που εκπροσωπούμε την ΑΝΑΝΕΩΣΗ είμαστε ταγμένοι να καιροφυλακτούμε για τα συμφέροντα των μελών της ομοσπονδίας μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όπως πάντα, με την ίδια υπευθυνότητα κι όπως όλοι αντιλαμβάνεστε δεν αρκούν μόνο οι πορείες και τα συλλαλητήρια αλλά η διαρκής επαγρύπνηση και η άμεση δράση. Σας καλούμε σε συνεννόηση με το λογιστή σας, όσοι δεν το έχετε πράξει ακόμη, να προβείτε άμεσα στην εγγραφή του σωματείου σας στο σύστημα προς αποφυγή του δυσβάστακτων προστίμου των 10.000 € που θα βαρύνει όποιο σωματείο δεν συμμορφωθεί».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Με τιμή το ΔΣ: Αθανασίου Χάρης, Βήτας Κώστας, Ζώης Γιάννης, Κιόρογλου Αντώνης, Μαούνατζης Στέλιος, Τσιακίρογλου Σωτήριος, Τσιφτσόγλου Κώστας, Τσούτσας Αστέριος».