Νέα

Εναρκτήριο λάκτισμα για νέους αγώνες στο «ιερό πεζοδρόμιο!»

Εναρκτήριο λάκτισμα για νέους αγώνες στο «ιερό πεζοδρόμιο!»Η μεγάλη παναττική συγκέντρωση για τις συντάξεις και την υγεία στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 20 Απρίλη 2021 ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για πανελλαδική δραστηριότητα στο πλαίσιο δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων. «Είναι, κατά κάποιο τρόπο, το εφαλτήριο για τη  συνέχεια στο “ιερό πεζοδρόμιο”», όπως είπε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ, που ήταν κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση

Όπως εξήγησε ο Δ. Κουμπούρης θα ξεκινήσουν περιφερειακές ενημερωτικές συσκέψεις με στόχο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, να οργανωθεί μεγάλη πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα την 1 Οχτώβρη 2021, που είναι η Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία. «Μπροστά μας, πρόσθεσε ο Δήμος Κουμπούρης, έχουμε τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Η ΣΕΑ αποφάσισε να πάμε στις εκδηλώσεις των συνδικάτων και των επαγγελματιών που θα απεργήσουν στις 6 Μάη 2021. Δεν θα πάμε στις 4 Μάη 2021, που η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μετατρέπουν την Πρωτομαγιά σε μια ακόμα μέρα αργίας. Η 1η Μάη δεν είναι αργία. Είναι απεργία. Συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για τα δικαιώματά μας».

Δ. Κουμπούρης: Η 1η Μάη είναι απεργία. Δεν είναι αργία

Κι ενώ η συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη το υπουργείο Εργασίας ανάρτησε δελτίο τύπου με το οποίο γνωστοποιεί ότι θα κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», με «στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων».

Στην ουσία, όμως, πρόκειται για ρύθμιση με την οποία οριστικοποιείται η συμμετοχή «πιστοποιημένων» δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης και απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αντί, δηλαδή, ο ΕΦΚΑ να ενισχυθεί με προσωπικό και να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραδίδεται σε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές.  Έτσι στο εξής εκατοντάδες χιλιάδες συντάξιούχοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων να τους αποδώσουν τη σύνταξή τους. Το νέο χαράτσι επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στo imerisia.gr. «Ο συνταξιούχος θα διαλέγει έναν πιστοποιημένο λογιστή ή δικηγόρο και ο ΕΦΚΑ, ανάλογα και με την πράξη, θα καλύπτει ένα αντίστοιχο, λογικό επαναλαμβάνω, ποσό» είπε ο υπουργός.

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση κατάγγειλαν την παράδοση και του ΕΦΚΑ στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο Δήμος Κουμπούρης ενημέρωσε ότι αντί για τη συνάντηση που ζήτησε η ΣΕΑ για μετά τη συγκέντρωση το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τηλεδιάσκεψη, επικαλούμενο τα μέτρα προστασίας απ’ την πανδημία. Η ΣΕΑ ζήτησε ζωντανή συνάντηση, όπως έκανε ο πρωθυπουργός με συνδικαλιστές συνταξιούχους. Έτσι το ραντεβού της ΣΕΑ με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου θα γίνει στις 27 Απρίλη 2021, ώρα 11 π.μ. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο).

Οι χαιρετισμοί

Τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 20.4.2021 οργάνωσε η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Ανάλογη συγκέντρωση την ίδια μέρα οργάνωσε η ΣΕΑ στην Πάτρα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στην πλατεία Κλαυθμώνος ανακοινώθηκε ο χαιρετισμός του Τάκη Μαυροδόγλου, πρώην προέδρου της ΟΣΕ-ΙΚΑ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ο οποίος είπε: «Να ‘μαστε πάλι στα γνώριμα λημέρια:

Π. Τάτσης

Στο “ιερό πεζοδρόμιο”. Εκεί που θεμελιώσαμε και οικοδομήσαμε τα δικαιώματα της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της σύνταξης, της υγείας και της πρόνοιας για τα γεράματα. Και τώρα κάτω απο δύσκολες συνθήκες είμαστε πάλι στο ίδιο μετερίζι. Η πανδημία έγινε ανεξέλεγκτη εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων για την αντιμετώπισή της σε όλο, σχεδόν, τον κόσμο. Οι επιλογές τους υπακούουν στη λογική του κόστους-οφέλους. Σ’ αυτή τη ζυγαριά βάζουν, όπως έκαναν πάντοτε, τη ζωή του ανθρώπου και στις συνθήκες της πανδημίας.

Είναι οι ίδιες πολιτικές που σακάτεψαν τις συντάξεις μας πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά τα μνημόνια. Και η πανδημία κόβει πάνω απο ένα χρόνο ζωής στους Ευρωπαίους, όπως πληροφορεί η Eurostat. Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες. Το δημόσιο σύστημα υγείας, που μας κράτησε όρθιους,  είναι υπό κατάρρευση.  Το προσωπικό των νοσοκομείων  έχει εξουθενωθεί. Και η κυβέρνηση πέρασε απ’ τα χειροκροτήματα σε χαστούκια στους υγειονομικούς, που ύψωσαν φωνή πίσω απ’ τις μάσκες για την υγεία του λαού. Το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό,  είναι ενιαίο, διατυμπανίζουν κάθε λίγο κυβερνητικά στελέχη. Όπως, δήθεν, “ενιαία” είναι και η κοινωνία, αθροίζοντας πλούσιους και φτωχούς. Αυτές τις καταστροφικές πολιτικές επιχειρεί να διευρύνει η κυβέρνηση με τα σχεδιά της για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν τα θέλουν εργαζόμενους με δικαιώματα. Στις συντάξεις ανοίγουν την κερκόπορτα στις ασφαλιστικές εταιρίες με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στα πρότυπα των υποδείξεων Γιαννίτση, Τσακλόγλου, Πισσαρίδη.

Οι συνταξιούχοι, σε συντονισμό με όσους θίγονται απ’ τις αντιλαϊκές πολιτικές, πρέπει να σταθούν απέναντι σε αυτή την άκρατη εμπορευματοποίηση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι το χρέος απέναντι στην ίδια τη ζωή και τις γενιές που έρχονται. Συνεχίζουμε λοιπόν στον ίδιο μαραθώνιο των κινητοποιήσεων παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απ’ την πανδημία».

Στη συνέχεια χαιρέτησαν οι: Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ,  Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ και Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος του ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Στην ανοιχτή πρόσκληση της ΣΕΑ για συμπαράσταση στην κινητοποίηση αναποκρίθηκαν και παραυρέθηκαν αντιπροσωπείες της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Το υπόμνημα

Στον υπόμνημά της πρός τον Κ. Χατζηδάκη, που το κοινοποιεί πρός τον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου, η ΣΕΑ αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές σε ό,τι έπρεπε να λάβουν στα γεράματά τους πληρωμένα με τον αγώνα και τον κόπο μιας ζωής. Οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές,  στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, η αφαίρεση του ΕΚΑΣ, της 13η και 14ης σύνταξης ισχύουν στο ακέραιο.  

  Σήμερα 20/4 και ώρα 10π.μ. στη Πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιούμε μια ακόμη συγκέντρωση με όλα τα μέσα προστασίας και διεκδικούμε ό,τι άδικα μας έχει αφαιρεθεί, αλλά και σε όσα καθημερινά έρχονται για να χειροτερεύουν την ζωή μας και των παιδιών μας. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή.

Διεκδικούμε στο ακέραιο:

  • Τις περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, το άνοιγμα των νοσοκομείων στις εκατοντάδες δομές της  υγείας, που  έκλεισαν. Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε αυτές που λειτουργούν με κρεβάτια-μονάδες ΜΕΘ, γιατρούς, νοσηλευτές, με επίταξη των δομών της ιδιωτικής υγείας.
  • Με ευθύνη της Κυβέρνησης να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός σε χιλιάδες συνταξιούχους υπερήλικες που αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων.
  • Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό στον ΕΦΚΑ και να εφοδιασθεί με τα κατάλληλα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση και την απόδοση στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμούν από το έτος 2015.
  • Η Κυβέρνηση να αποδώσει άμεσα στους συνταξιούχους όλες  τις διαφορές στα αναδρομικά τους, εφάπαξ, τώρα με πολιτική απόφαση. Τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015, Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον νέο επανυπολογισμό των συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους.  
  • Για τις περιπτώσεις των καθυστερήσεων καταβολής των συντάξεων και των αναδρομικών που οι συνταξιούχοι δικαιούνται και τους αποδίδονται μετά από χρόνια και μάλιστα άτοκα. Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε φορολογία αφού αυτά τα χρήματα άτοκα τους καταβάλλονται.
  • Η Κυβέρνηση κατάργησε τις διατάξεις του νόμου που προέβλεπε 300 Ευρώ περίπου (Δώρο) για τους συνταξιούχους. Απαιτούμε μπροστά στο Πάσχα να μας καταβληθεί κανονικά η περικομμένη 14η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους από το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπεται από τον νόμο που η κυβέρνηση ψήφισε.
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με κατώτερη σύνταξη στα 600 Ευρώ από τα 384 ευρώ που ισχύουν σήμερα.  
  • Να υπογραφεί άμεσα η υπουργική απόφαση που αφορά την απόδοση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων τα χρήματα που παρακρατούνται για τον σκοπό αυτό με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 και αφορούν τις λειτουργικές και άλλες ανάγκες εκατοντάδων συνταξιουχικών οργανώσεων σε όλη την χώρα.
  • Να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα που παρακρατούνται από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ για Θεραπευτικό και Κοινωνικό Τουρισμό, όπως αυτές προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου 3863/2010».

Στην Πάτρα   

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 20/4/2021 οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Πάτρας, έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης για την Υγεία και τις συντάξεις.

Η πορεία στην Πάτρα

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Τσαπάρα, πρόεδρο των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη για όλους 600 ευρώ και άμεση καταβολή των συντάξεων, άνοιγμα του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος», δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη τώρα του «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και των ιδιωτικών δομών Υγείας, καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τη 13η – 14η σύνταξη.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν οι Κώστας Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος Συνταξιούχων ΤΑΕ, Κώστας Γεροπαναγιώτης, πρόεδρος του Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πατρών και Περιχώρων, Δημήτρης Μπούσιας, πρόεδρος Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ και Δημήτρης Αγγελόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Στο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε να διδάσκετε ότι με τους αγώνες κατακτιούνται τα δικαιώματα. Δεν θα μας χαρίσει κανείς τους τίποτε. Οι πολιτικές τους είναι πάντα υπέρ αυτών που έχουν τον πλούτο. Το 8ωρο και τα δικαιώματα που κατακτήσατε πάνε να τα πάρουν πίσω. Θέλουν να φέρουν 10ωρα εργασίας. Όλοι μαζί, νεολαία και λαός να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν να ζούμε. Δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπείς συντάξεις, δωρεάν δημόσια Υγεία. Οι απόμαχοι της εργασίας έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια. Ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας, για όλα όσα δικαιούνται οι συνταξιούχοι».

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία ολοκληρώθηκε έξω από το κτίριο του ΕΦΚΑ, όπου ο διευθυντής αναγκάστηκε να κατέβει μετά την πίεση των συγκεντρωμένων οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων.