Νέα

ΔΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Ένταση των προσπαθειών για συμμετοχή στο Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο

Με παρακαταθήκη την ανταπόκριση και τη συμμετοχή στις δέκα περιφερειακές συσκέψεις, που οργάνωσε η ΣΕΑ το διάστημα 17-28 Σεπτεμβρίου 2021, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 30.9.2021 στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που διαθέτει τις προϋποθέσεις προστασίας από την πανδημία.

Το ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την ένταση της προσπάθειας για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 8 Οκτώβρη 2021, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:30 π.μ., και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα άλλα δύο θέματα της συνεδρίασης του ΔΣ: Επικύρωση Πρακτικών και τα Οικονομικά του Β’ Τριμήνου 2021.

Η εισήγηση του Π. Τάτση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, αφού καλωσόρισε τα μέλη του ΔΣ και ευχήθηκε καλή υγεία, δύναμη και καλούς αγώνες είπε: «Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα με τις Περιφερειακές συσκέψεις που καταλήχθηκε από την ΣΕΑ με τα Δ.Σ των Σωματείων. Πέρα από απουσίες, θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή βοήθησε για την καλύτερη προετοιμασία της Πανελλαδικής κινητοποίησης στις 8 Οκτώβρη για να τιμήσουμε την παγκόσμια μέρα για την Τρίτη ηλικία και των συνταξιούχων, και ταυτόχρονα να προβάλλουμε για άλλη μια φορά τα αιτήματα των συνταξιούχων στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ακουστήκανε γνώμες, γίνανε προτάσεις, και πέρα από τις δυσκολίες λόγω και της κατάστασης με τον κορωνοϊό, εκφράστηκε η διάθεση για ενίσχυση του αγώνα των συνταξιούχων. Είναι σημαντικό ότι μετά από δύο χρόνια καταφέρνουμε να σχεδιάσουμε πανελλαδική κινητοποίηση.

Παίρνουμε υπόψη τις δυσκολίες που εκφράσανε αρκετοί συνάδελφοι και ταυτόχρονα δυναμώνουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή συμμετοχή παίρνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, γιατί πριν απ’ όλα θέλουμε να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και τους εαυτούς μας. Η θέση μας είναι στα πούλμαν να ανεβαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι, και όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να έχει προηγηθεί rapid –test.

Υπήρξε η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών και τώρα μπαίνουμε ξανά στη δράση. Είναι σημαντικό για την Ομοσπονδία μας, που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το Συνέδριό μας αρχές του Ιούλη. Καταλαβαίνουμε όλοι μας πόσο δυσκολότερα θα γινότανε τα πράγματα στις μέρες μας. Οι αποφάσεις που πήραμε βοηθάνε στον καλύτερο προσανατολισμό της δράσης μας για το επόμενο διάστημα, μιας και μπροστά μας έχουμε δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα. Το νέο Δ.Σ αναλαμβάνει ευθύνες προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά η δουλειά της Ομοσπονδίας και των Σωματείων προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις. Στο Συνέδριό μας συζητήσαμε αναλυτικά για τις προτάσεις μας και για το πλαίσιο δράσης που έχει καταληχθεί από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στο πλαίσιο της ΣΕΑ. Ουσιαστικά όλη την προηγούμενη περίοδο και μετά το Συνέδριό μας κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την ανακούφιση τωνσυνταξιούχων, αντίθετα η κατάσταση χειροτερεύει . Όλα τα προβλήματα τουπροηγούμενου διαστήματος είναι σε εξέλιξη και μάλιστα προστίθενται και νέα.

  •  Έχουμε για παράδειγμα την ψήφιση του νέου νόμου για την κοινωνική ασφάλιση, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τους τρεις πυλώνες στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ξεκινάνε με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών όπου παραδίδει τα πάντα στους ιδιώτες και αφορά τους νέους αλλά και τους παλιούς συνταξιούχους. Οι νέοι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ΕΒΕ όσοι ενταχθούν, θα ξέρουν τι θα πληρώνουν, αλλά δεν θα ξέρουν τι θα εισπράξουν. Καμιά σχέση με τη αλήθεια δεν έχει αυτά που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες, αφού αυτές μπαίνουν στην λογική του χρηματιστηριακού

τζόγου και όπως οι ίδιες λένε με μικρό, μεσαίο, υψηλό ρίσκο. Υπάρχουν παραδείγματα στην χώρα μας στο παρελθόν ,και σε όλο τον κόσμο με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που χρεωκόπησαν και χάθηκαν τα πάντα.

  • Με τις αυξήσεις σε ρεύμα, βενζίνη, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, κλπ ουσιαστικά χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής μας κάθε μήνα.
  • Όλες οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα πληρωμένα δώρα ισχύουν και παραμένουν στο ακέραιο.

Στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην έκθεση της Θεσσαλονίκης δεν ακούσαμε ούτε μια κουβέντα για τους συνταξιούχους, και πώς να ειπωθεί κάτι αφού όλοι οι συνταξιούχοι σύμφωνα με την αντιασφαλιστική νομοθεσία που ψηφίστηκε από τις κυβερνήσεις μέχρι το 2023 δεν θα δοθεί καμιά αύξηση, ούτε ένα μέτροανακούφισης ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δυσκολεύονται

  • να βγάλουν πέρα το μήνα, αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακά τους, να αντιμετωπίσουν το κύμα των ανατιμήσεων, με λίγα λόγια να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα. Η σημερινή Κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες θα αναγκαστούν να λογοδοτήσουν απέναντι στα 2,5 εκατομμύρια και πάνω συνταξιούχων και αυτό το μήνυμα θα το πάρουν με την πανελλαδική μας κινητοποίηση.
  • Συνεχίζεται η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων, δεν υπάρχει προσωπικό στον ΕΦΚΑ, δεν σηκώνουν τηλέφωνα, δεν δίνουν απαντήσεις σε χιλιάδες εκκρεμότητες που υπάρχουν με συντάξεις.

Αντί για προσλήψεις προσωπικού καταχωρούν το δικαίωμα έκδοσης συντάξεων σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία.

  • Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση δεν προχωρά στην καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 για δώρα και επικουρικές.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση γίνεται η όποια καταβολή των αναδρομικών με βάση τα 30 χρόνια εργασίας και πάνω και που στην ουσία αφορά ένα μικρό μέρος των συνταξιούχων. Όσοι από τους παλιούς συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Μένουμε στο αίτημά μας να καταργηθεί η προσωπική διαφορά και να γίνει σύνταξη γιατί είναι πληρωμένη.

Δεκαετής εισφορά χωρίς αντίκρυσμα

Παρά τα υπομνήματα, τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας μας και της ΣΕΑ σφυρίζουν αδιάφορα για τα χρήματα που έχουν παρακρατήσει για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Το θέμα θα τεθεί ξανά στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αν δεν δοθεί λύση το επόμενο βήμα θα είναι η μαζική παρουσία έξω από το Υπουργείο μέχρι να δοθεί ουσιαστική απάντηση. Δεν πάει άλλο μ’ αυτή την κοροϊδία απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζεται το πρόβλημα με την καταβολή συντάξεων στους συναδέλφους που χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ .

Άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να δοθεί λύση.

  • Συνεχίζονται τα προβλήματα με υγεία, νοσοκομεία.

Ενώ είναι σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει να πετάει το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη, περιορίζει τις κρατικές δαπάνες με επιπλέον περικοπές παροχών στον ΕΟΠΥ, και προχωρά σε σύμπραξη με ιδιώτες. Έχουμε παραδείγματα, και ειπώθηκαν τέτοια στις Περιφερειακές Συσκέψεις που αποδυναμώνουν και κλείνουν δομές υγείας και νοσοκομεία, ενώ παντού φυτρώνουν ιδιωτικά κέντρα υγείας και κέντρα αποκατάστασης. Καλά κάναμε και αναδείχναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και πριν την πανδημία σαν βασικό αίτημα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και διαπιστώσαμε όλοι μας πόσο σημαντικό

αποδείχθηκε και την περίοδο της πανδημία. Να συνεχίσουμε μέσα από την δράση μας, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας να είναι πάγιο αίτημα γιατί όλοι μας έχουμε παραδείγματα οικογενειακά, στη γειτονιά, στην πόλη μας όπου συνάδελφοι και νέος κόσμος δεν καταφέρνει να έχει έγκαιρη πρόσβαση στα νοσοκομεία για σοβαρές παθήσεις, θεραπείες, κλπ και αναγκάζεται να προσφύγουν στα ιδιωτικά κέντρα υγείας πληρώνοντας ότι έχουν και δεν έχουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Πολλά νοσοκομεία μεγάλων πόλεων χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στέλνουν τον κόσμο σε άλλα νοσοκομεία παίζοντας μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο. Ακόμα δεν έχει λυθεί για όλους τους συνταξιούχους που παίρνανε ΕΚΑΣ η μη συμμετοχή του στα φάρμακα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετά από παρέμβαση των συνταξιούχων στο Υπουργείο Υγείας και δεσμεύτηκε πάνω σε αυτό. Αλλά και συνολικά η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους.

Ως Ομοσπονδία μαζί με τα Σωματεία των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας γιατί πολύς κόσμος συνάδελφοί μας συνταξιούχοι, ΕΒΕ, εργαζόμενοι έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν. Δυναμώνουμε την φωνή μας για να αποζημιωθούν 100% όλοι αυτοί που χάσανε τις περιουσίες τους γι’ αυτό το λόγο είναι στα αιτήματα που έχουμε προς τον Πρωθυπουργό.

Διεκδικούμε όσα μας έχουν αφαιρέσει ,και δεν αποδεχόμαστε την λογική “ό,τι έγινε, έγινε”. Τα έχουμε πληρώσει με την δουλειά μας και θέλουμε να ζήσουμε μεαξιοπρέπεια με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες.

Παραθέτουμε τα αιτήματα που στείλαμε στον Πρωθυπουργό: Είναι αιτήματα πουμαζί με τα Σωματεία τα έχουμε συμφωνήσει. Έχουν υιοθετηθεί από το σύνολο των συνταξιουχικών οργανώσεων.

-Την άμεση πρόσληψη γιατρών νοσηλευτών και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ.

-Να ανοίξουν όλες οι δομές υγείας που παραμένουν κλειστές και ναδημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

-Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.

-Να αποδοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους για το 11μηνο του 2015-2016 δίχως φορολογικά χαράτσια.

-Να δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ.

-Να αποδοθούν σε όλους οι πληρωμένες 13 η και 14 η συντάξεις.

-Να καταργηθεί άμεσα η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθεί άμεσα το νομοθετημένο 0,5% του προϋπολογισμού.

-Να σταματήσει η ανυπόφορη φορολογία και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.

-Να καταργηθεί κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική νομοθεσία.

-Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

-Να αποζημιωθούν 100% οι πληγέντες από φωτιές και πλημμύρες.

-Να σταματήσουν οι ανατιμήσεις και άμεσα να μειωθούν οι τιμές σταβασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

-Να αποδοθούν άμεσα στις συνταξιουχικές οργανώσεις τα ποσά που παρακρατούνται από τους ίδιους τους συνταξιούχους οικειοθελώς, για τιςλειτουργικές τους δαπάνες, καθώς και οι κρατήσεις στους συνταξιούχουςτου ΟΑΕΕ που προβλέπονται για κοινωνικούς ψυχαγωγικούς σκοπούς».

ΣΕΑ: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Την ίδια μέρα που συνεδρίασε το ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ η ΣΕΑ των δέκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Με την ανακοίνωσή της η ΣΕΑ αποκαλύπτει την αλήθεια γύρω απ’ τα αναδρομικά και τις αυξήσεις που δόθηκαν στους συνταξιούχους, που είχαν πάνω από 30 χρόνια εργασίας. Στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑ αναφέρει: «Εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα εκατομμύρια συνταξιούχοι βομβαρδίζονται από την κυβερνητική προπαγάνδα, τα φιλικά της ΜΜΕ και τον Τύπο, ότι γενικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν την προσδοκία ότι λίγο ως πολύ αυτό θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους. Να όμως που ήρθε η ζωή να επιβεβαιώσει την αλήθεια και για μια ακόμη φορά αυτό που λέει ο λαός ότι, «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Τι έγινε με τα αναδρομικά; Έγινε αυτό που με κάθε τρόπο ενημερώνει τους συνταξιούχους η ΣΕΑ.

Πρώτον ότι: τα αναδρομικά του 11μηνου των ετών 2015-2016 με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης δεν έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους στους συνταξιούχους για τις κύριες, επικουρικές συντάξεις, καθώς την 13η και 14η σύνταξη. Οι συνταξιούχοι που από τις περικοπές τους για μια 10ετία πληρώνουν 8.5 δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο, έλαβαν ως αναδρομικά για την περίοδο αυτή 1.7 δις από τα 4δίς που έπρεπε να τους δοθούν, που και αυτά με την άδικη φορολόγηση τους το ποσό αυτό μειώνεται δραστικά.

Δεύτερον, τα αναδρομικά που προέκυψαν από την ψήφιση του νόμου 4670/20 όσων συνταξιούχων, έχουν πάνω από 30χρόνια εργασίας η αλήθεια έχει ως εξής. Όσοι από αυτούς  έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και στο εκκαθαριστικό τους έχει προκύψει προσωπική διαφορά, (η οποία χάρη στους αγώνες του συνταξιουχικού κινήματος δεν έχει περικοπεί), η όποια διαφορά προκύψει παραπάνω από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, αυτή θα αφαιρείται από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Το υπόλοιπο της διαφοράς θα παραμένει, αλλά το αναγραφόμενο ποσό που απομένει θα είναι μικρότερο. Αυτοί οι συνταξιούχοι αναδρομικά δεν θα λάβουν. Αυτό αφορά 1,8 εκατομ. συνταξιούχους  αυτής της κατηγορίας. Όσων από αυτούς, (που είναι το 2με3% του συνόλου των συνταξιούχων γύρω στις 130 χιλ) που η προσωπική τους διαφορά είναι μικρότερη του ποσού που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους,  μόνο σε αυτούς θα αποδοθεί η διαφορά του ποσού που προκύπτει ως μια μικρή αποκατάσταση στις συντάξεις που θα τους καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις και ένα ποσό αναδρομικών που αφορά τα έτη 2019 – 2020!!! 

Τρίτον, οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει τη σύνταξή τους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν πάνω από 30χρόνια εργασίας, σε αυτούς ήδη τους έχει αφαιρεθεί η προσωπική διαφορά και οι συντάξεις τους  είναι μικρότερες απ΄ αυτούς που έλαβαν τη σύνταξή τους πριν  από αυτόν τον νόμο παρά του ότι έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις. Αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν όλες τις προηγούμενες περικοπές των παλαιοτέρων συνταξιούχων συν την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν μια μικρή αύξηση σαν αποκατάσταση στην σύνταξή τους, όμως το αποτέλεσμα θα είναι για αυτούς αρνητικό αφού σε  σχέση με τους παλαιότερους αυτοί οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν στην σύνταξή τους αρκετά χρήματα παρακάτω.

Αυτά λοιπόν είναι τα έργα όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Αυτά θέλουν να κρύψουν όλοι αυτοί που βαυκαλίζουν τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά και τα δικαστήρια. Στόχος τους είναι να διώξουν τους συνταξιούχους από το ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα που μόνο μέσα από αυτό το δρόμο έχουν πετύχει να αποκρούσουν αντισυνταξιουχικά, αντιλαϊκά μέτρα και να πετύχουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Οι συνταξιούχοι βγάζουν συμπεράσματα από αυτή την σκόπιμη παραπληροφόρηση γι’αυτό θα συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική συγκέντρωση της 8/10/21 στην πλ. Κλαυθμώνος ώρα 11.30 πμ και στην πορεία στο μέγαρο Μαξίμου».