Νέα

Διαρκής αγώνας των συνταξιούχων ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια

Συνέντευξη Τύπου έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας την μεθεπόμενη μέρα απ’ τη δημοσιοποίηση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της ΝΔ θα είναι η πρώτη απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων. Η συνέντευξη θα δοθεί με τη συμμετοχή συνταξιούχων της Αττικής ενώ τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται ενταντικά για την οργάνωση νέων αγώνων με βάση το πλαίσιο των διεκδικήσεων που περιέχονται στο υπόμνημα της ΣΕΑ που παρέδωσε στους τρείς υπουργούς στη συνάντησή της μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 14 Δεκέμβρη 2019.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις αναλύθηκαν στη σύσκεψη των συνταξιουχικών σωματείων της Αττικής, που έγινε στις 21 Γενάρη 2020 στα γραφεία της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων.

Την εισήγηση έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ αποκαλύπτοντας την επιχείρηση παραπλάνησης των συνταξιούχων με τις υποσχέσεις περί αυξήσεων στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό. Στην ουσία πρόκειται για εμπέδωση του νόμου λαιμητόμου του Κατρούγκαλου που σακάτεψε τις συντάξεις και μονιμοποίησε όλες τις παλιότερες βάρβαρες περικοπές, όπως τα δώρα υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης.

Η ΣΕΑ όπως είπε ο Δ. Κουμπούρης θα στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνάντηση που συμφωνήθηκε να γίνει μέσα το Γενάρη του 2020, στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε συνταξιούχους που πήραν χρήματα αναδρομικά μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης των αποφάσεων για τις συντάξεις τους, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης των συνταξιούχων απ’ τα φάρμακα, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για τον κοινωνικό τουρισμό.

Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά την έκδοση των κανονικών συντάξεων και τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση της ΣΕΑ στον υπουργό Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό, στα χρόνια της κρίσης η έκδοση των συντάξεων καθυστερούσε αρκετά μεγάλο διάστημα, ακόμη 3 ή και 4 χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο μέχρι την τελική έκδοσή τους δίνονταν και δίνονται ακόμη προσωρινές συντάξεις που αποτελούν μέρος της κύριας. Με την έκδοση την κανονικής σύνταξης αποδίδονται στους δικαιούχους και τα αναδρομικά που προέκυπταν για το συγκεκριμένο διάστημα. Από αυτή την διαδικασία έχουν προκύψει τα εξής ζητήματα:  

  1. Για όσους συνταξιούχους έκαναν τις φορολογικές τους δηλώσεις και δήλωσαν αυτά τα χρήματα στην εφορία μετά από ενημέρωση των λογιστών τους δεν προκύπτει πρόβλημα. 
  2. Σε άλλους όμως, παρ’ ότι τα έχουν δηλώσει και πληρώσει τις αναλογούσες φορολογικές υποχρεώσεις, τους ήρθε ενημέρωση από την εφορία με την οποία τους ζητάει πίσω οφειλές με μεγάλες επιβαρύνσεις.
  3. Σε άλλους συνταξιούχους που δεν είχαν ενημέρωση και δεν είχαν προβεί καν σε συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις, τους ήρθαν υπέρογκα ποσά καταβολής επιβαρυμένα με όλες τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, γιατί η εφορία δεν τους φορολογεί ξεχωριστά για τα αναλογούντα αναδρομικά κάθε χρονιάς όπως οφείλει, αλλά προσθέτει όλο το ποσό των αναδρομικών στο εισόδημα του έτους απόδοσης με αποτέλεσμα να αυξάνεται πλασματικά το εισόδημά αυτής της χρονιάς και να έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. 
  4. Ακόμη υπάρχει το εξής πρόβλημα: συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πέντε χρόνια πριν από το έτος 2019 και που με βάση τον νόμο οι φορολογικές τους υποχρεώσεις για τις αποδοχές που έλαβαν έχουν παραγραφεί, τους ζητείται να τις πληρώσουν και με επιβάρυνση.

Στην επιστολή της πρός το Χρήστο Σταϊκούρα η ΣΕΑ θα ζητήσει παράταση χρόνου σε όσους δεν έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία ώστε να κάνουν νέες συμπληρωματικές δηλώσεις. Να παραγραφούν τα ποσά που αναφέρονται ως χρεωστικά και τα οποία καταβλήθηκαν πρίν την πενταετία απ’ το έτος 2019. Να γίνει αναλογική κατανομή των αναδρομικών και να μην συγκεντρώνονται σε μία χρονιά και να γίνει με καταβολή δόσεων για όσους προκύπτουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΕΤΕΑΕΠ επικέντρωσε την παρέμβασή του στη δημιουργία  e-ΕΦΚΑ με την ένταξη του Επικουρικού Ταμείου στον ΕΦΚΑ. Θ’ αρπάξουν 8 δίσ. αποθεματικά και πάνω από 1300 ακίνητα περιουσικά στοιχεία τόνισε ο Τ. Κάντας.

Ο Παναγιώτης Πάλμος, Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΣΕ ΙΚΑ, τόνισε την ανάγκη της ενεργοποίησης των συνταξιουχικών σωματείων, που μαζί με τις άλλες οργανώσεις των εργαζομένων, θα δώσουν απάντηση στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Το λόγο πήραν και συνταξιούχοι που αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται κατά περιοχές στην Αττική.