Ανακοινώσεις

Μαζικό και μαχητικό το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα

«Δώστε τώρα γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι συνταξιούχοι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας με το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην Αθήνα.  Για άλλη μια φορά ακούστηκαν δυνατά οι διεκδικήσεις και η απαίτηση για πραγματική ανάσα από το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει. 

Οι συνταξιούχοι που έφτασαν από όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, συμμετείχαν μαχητικά και αγωνιστικά στο συλλαλητήριο, διεκδικώντας «αυξήσεις στις συντάξεις για ζωή με αξιοπρέπεια».

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι συνταξιούχοι, αποδεικνύοντας ότι είμαστε «παντός καιρού», διαμηνύσαμε ότι δεν το βάζουμε κάτω και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Διαδηλώσαμε με αποφασιστικότητα ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα μας, διεκδικούμε αυξήσεις στις συντάξεις μας, επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, απορρίπτουμε τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στα Προπύλαια τα οποία γέμισαν με τα πανό  των σωματείων, με τα αιτήματα των απόμαχων της δουλειάς, όχι του αγώνα. «Γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις τώρα», «Άμεσα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας», ανέγραφαν μεταξύ άλλων.

Δυναμικό  παρών στην Πανελλαδική συγκέντρωση έδωσαν και τα Σωματεία της Περιφέρειας από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Οι συνάδελφοι από την Περιφέρεια ξεκίνησαν με λεωφορεία και πλοία από την παραμονή το βράδυ, από τα χαράματα της ίδιας μέρας ώστε να είναι έγκαιρα στον χώρο της συγκέντρωσης. Είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την ζωντάνια και την αποφασιστικότητα του συνταξιουχικού κινήματος.

Τη σημασία του συλλαλητηρίου και το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, ιδιαίτερα σε αυτές τις ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με την ακρίβεια να καταβροχθίζει το πενιχρό εισόδημά τους, ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που πήραν το λόγο στη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ

Μίλησαν ακόμα ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος των Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου

Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕE

Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών του ΟΣΕ

Γιώργος Πεπόνης, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ

Γιώτα Τσακούλια, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Οι ομιλητές στο συλλαλητήριο της 24ης Ιουνίου 2022

Επανέλαβαν τα αιτήματα που αφορούν:

– Να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Αίτημα είναι  η προσωπική διαφορά να γίνει σύνταξη όπως ήταν πριν το νόμο Κατρούγκαλου.

– Κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

– Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΕ να δοθούν τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί και εισπράττονται για Θεραπευτικό και Κοινωνικό Τουρισμό.

– Να γίνουν προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

– Να καταργηθούν η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια ακολούθησε μαχητική πορεία προς τη Βουλή. Όταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας  έγινε μια στάση με τους συνταξιούχους να φωνάζουν συνθήματα κατά της συνολικής αντεργατικής – αντιασφαλιστικής κυβερνητικής πολιτικής που εκφράζεται από τη σημερινή αλλά και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Συνεχίζοντας η μαζική πορεία των συνταξιούχων έφτασε έξω από τη Βουλή, εκεί όπου αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων επέδωσε στα Κόμματα του κοινοβουλίου το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Έτσι ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο των Συνταξιουχικών Οργανώσεων.