Ανακοινώσεις

Για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Δελτίο τύπου της ΠΟΣ ΟΑΕΕ για την εγκληματική τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της τραγωδίας. Απαιτούμε να στηριχτούν με κάθε τρόπο οι οικογένειες των θυμάτων. Να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες αυτού του δυστυχήματος. Να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

Οι ευθύνες γι’ αυτό το προμελετημένο έγκλημα βρίσκονται στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν έδωσε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία, πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ.

Σύμβαση που επικύρωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022 με αποτέλεσμα η ιταλική εταιρεία να τσεπώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια, εκτελώντας την «άγονη γραμμή» Αθήνα – Θεσσαλονίκη!

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να λειτουργούν οι σιδηροδρομικές γραμμές χωρίς τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τις γραμμές και που καταγράφει εκατομμύρια ευρώ κέρδη, να μην έχει πάρει ούτε τα ελάχιστα μετρά για την ασφαλή διέλευση των τραίνων.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι και η εταιρεία να μην άκουγαν τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο για τις απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής των δρομολογίων και τώρα να επικαλούνται χωρίς ντροπή το ανθρώπινο λάθος.

Απαιτούμε να αποδοθούν εδώ και τώρα οι πραγματικές ευθύνες σε αυτήν την  αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της.

Παλεύουμε για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Καλούμε όλα τα Σωματεία των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια που οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Στην ΑΘΗΝΑ συγκέντρωση

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ στις 12.30