Ανακοινώσεις

Τα χρήματα για τον κοινωνικό τουρισμό είναι των συνταξιούχων και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν!

Κάτω από την πίεση της Ομοσπονδίας μας και του συνταξιουχικού κινήματος προς τις κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των παρακρατηθέντων χρημάτων για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό, η σημερινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεσμευτεί αρχικά και υποσχέθηκε να δρομολογήσουμε λύση σε βάθος 4 χρόνων. Εκτιμήσαμε σαν θετικό γεγονός αυτό και περιμέναμε στη  επόμενη συνάντησή μας για να συζητήσουμε πώς πρακτικά θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Σε συνεδρίαση το Δ.Σ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ομόφωνα κατέληξε σε πρόταση τα 36 και πάνω εκατομμύρια που είχαν παρακρατηθεί μέχρι σήμερα, να δοθούν σε 4 ισόποσες δόσεις ξεκινώντας από το 2022 μέχρι το 2025.Την ίδια ομόφωνη απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση στις 3-4 Ιούνη 2022 που έγινε στη Λαμία.  

Το Υπουργείο Εργασίας αφού δεν δέχθηκε να γίνει άλλη συνάντηση με την ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, και χωρίς να παίρνει υπόψιν τις αποφάσεις μας, προχώρησε χωρίς καμιά συνεννόηση μαζί μας στην υλοποίηση ενός προγράμματος για κοινωνικό τουρισμό για 25.000 συνταξιούχους πρώην ΟΑΕΕ, δίνοντας για το 2022-2023 τρία εκατομμύρια στον ΟΑΕΔ  από τα 36 και πάνω εκατομμύρια περίπου που έχουν παρακρατηθεί.

Με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε 5 μόνο μέρες μαζί με το Σαββατοκύριακο, άνοιξε και έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για την υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή  στο πρόγραμμα κοινωνικού  τουρισμού συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της Ομοσπονδίας μας προς το Υπουργείο και τον ΟΑΕΔ για να δοθεί παράταση για να προλάβουμε να ενημερωθούν τα Σωματεία και οι συνταξιούχοι, το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν μια μέρα επιπλέον.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα,  σύμφωνα  και με δημοσιεύματα του τύπου, να υποβληθούν μόνο 16.000 περίπου αιτήσεις, δηλαδή κάτω ακόμα και από το όριο των 25.000 που έβαζε το πρόγραμμα και βέβαια πολύ πιο κάτω από τις εκατοντάδες χιλιάδες των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που έχουν πληρώσει και είναι δικαιούχοι.

Καταγγέλλουμε αυτή την τακτική της Κυβέρνησης, θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη λύση έτσι όπως πάει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Είναι εμπαιγμός απέναντι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που τόσα χρόνια τους παρακρατήθηκε αυτό το ποσό για το συγκεκριμένο σκοπό.

Δίνοντας ένα ελάχιστο μέρος από τα πάνω από 36.000.000 ευρώ που έχουμε πληρώσει, προσπαθεί να  εξαφανίσει τα χρήματα που εδώ και 12 χρόνια παρακρατούνται από τους συνταξιούχου του ΟΑΕΕ.

Επιμένουμε στην πρότασή μας, τα 36 και πάνω περίπου εκατομμύρια   που έχουν εισπραχθεί από όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ να δοθούν στον ΟΑΕΔ και σε 4 ισόποσες δόσεις και με δυνατότητα σε βάθος χρόνου όλοι οι συνταξιούχοι να πάρουν μια ανάσα.

Τέλος θεωρούμε ότι τα κριτήρια δεν μπορούν να είναι μόνο οικονομικά, αλλά πρέπει να παίρνονται υπόψιν και άλλα κριτήρια υγείας, ηλικιακά κλπ μια και τα χρήματα που παρακρατούνται ο σκοπός είναι πέρα από Κοινωνικός τουρισμός και Θεραπευτικός.

Καλούμε τα Σωματεία, όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να εκφράσουν την αντίθεσή τους  απέναντι σ’ αυτή την απαράδεκτη απόφαση, που ουσιαστικά αυτά τα χρήματα που διαθέτει είναι από τις τωρινές παρακρατήσεις των συναδέλφων και δεν ακουμπάνε το ποσό που έχει συσσωρευθεί από τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε σε ετοιμότητα και ζητάμε να δοθούν λύσεις με βάση τις προτάσεις μας.

Αυτά τα χρήματα είναι δικά μας και δεν πρόκειται να τα χαρίσουμε σε κανέναν και δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.