Νέα

Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ)

Η αγωνιστική ετοιμότητα και η απόφαση για κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης εκφράστηκε στη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Η συνέντευξη της ΣΕΑ δόθηκε έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας στις 28 Ιανουαρίου 2020 και το «παρών» έδωσαν δεκάδες συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των συνταξιούχων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανασκευάστηκαν ένας προς έναν όλοι οι ψεύτικοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, η οποία ενώ διατηρεί ατόφιο και θωρακίζει όλο τον σκληρό πυρήνα του νόμου – λαιμητόμου, του Κατρούγκαλου, εμφανίζεται να μοιράζει αφειδώς… «αυξήσεις στις συντάξεις»!

Στην εισηγητική ομιλία, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, τόνισε πως «την τελευταία 30ετία όλες οι κυβερνήσεις σταθερά αποδομούν, κατεδαφίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που με αιματηρούς αγώνες, θυσίες κερδήθηκε και πληρώθηκε από την εργατική τάξη και το λαό, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ανέδειξαν ιδιαίτερες πλευρές του νομοσχεδίου.Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ κατάγγειλε τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με την επιβολή των νέων ασφαλιστικών κλάσεων, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι περικοπές σε παλιούς και νέους συνεχίζουν να ισχύουν. Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) υπογράμμισε ότι και με το νέο νομοθέτημα συνεχίζεται η συντριβή των συντάξεων, οι τεράστιες περικοπές παραμένουν, ενώ στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος μόνο για την «επάρκεια των συντάξεων» και τη «βιωσιμότητα του συστήματος», αλλά όχι για αξιοπρεπείς συντάξεις. Ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΠ,  χαρακτήρισε «φούσκα» το νομοσχέδιο, καθώς ενώ τάζουν αυξήσεις στους συνταξιούχους, δίνουν νέο χαστούκι στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργείται ακόμα και αυτή η πετσοκομμένη «13η σύνταξη». Τη συνεχιζόμενη περικοπή των συντάξεων ανέδειξε ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.  Στον αντίποδα, είπε, συνεχίζονται από το κράτος οι επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο και οι εισφοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις. Στην κυβερνητική προπαγάνδα αναφέρθηκε ο Γ. Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός από την τηλεόραση μοιράζει αυξήσεις ενώ, στην πραγματικότητα, για δέκατη χρονιά οι συντάξεις μειώνονται. Η Αθανασία Χριστοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, υπογράμμισε πως η πιλοτική δίκη που ζήτησε ο ΕΦΚΑ αποκαλύπτει την πρόθεσή τους να μην πληρώσουν τα αναδρομικά. Και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος του ΠΕΣ-ΝΑΤ, ανέφερε ότι έρχονται ενημερωτικά σημειώματα στους συνταξιούχους του ΝΑΤ που φτάνουν την «προσωπική διαφορά» μέχρι και τα 500 ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι καμία αύξηση του εισοδήματος δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η ΣΕΑ παρουσίασε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

«Όπως είναι γνωστό την τελευταία 30ετία όλες οι κυβερνήσεις σταθερά, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά, μονοκομματικές ή σε συνεργασία, αποδομούν – κατεδαφίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που με αιματηρούς αγώνες, θυσίες κερδήθηκε και πληρώθηκε, από την Εργατική Τάξη και τον λαό. Είναι καθαρό ότι το ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα οικονομικό αλλά  πολιτικό, που στον πυρήνα του βρίσκονται οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα ποσοστά του 3% ήρθε στην κυβέρνηση ξεγελώντας τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τον λαό, ότι θα τα ανατρέψει όλα. Αντί γι’ αυτό ψήφισε το 3ο μνημόνιο και στην συνέχεια ψήφισε τον θανατηφόρο νόμο 4387/16 νόμος Κατρούγκαλου που πρόσθεσε νέα δεινά στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.  

Το ίδιο κάνει τώρα η Ν.Δ που ως αντιπολίτευση θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, με το νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στην διαβούλευση. Ενσωματώνει ότι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό, αντιλαϊκό ψηφίσθηκε τα περασμένα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ισχύει και δεν αλλάζει. Σωστά αυτό το σ/ν βαπτίζεται νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση 

Αυτό που γίνεται τώρα είναι ό,τι: ισχύουν όλες οι περικοπές στις κύριες επικουρικές, αναπηρικές συντάξεις, την 13η 14η  σύνταξη, στο ΕΚΑΣ, χηρεία, αναπηρία. Όποιος παίρνει από 2 κύριες συντάξεις και πάνω θα παίρνει μόνο μια εθνική σύνταξη. Καταργείται το οικογενειακό  επίδομα 10% για σύζυγο 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή 24, εάν σπουδάζει. H εθνική σύνταξη παραμένει στα 340, 384 ευρώ με 15 και 20χρόνια εργασίας αντίστοιχα που μόνο αυτή θα εγγυάται το κράτος ενώ η (όπως τη λένε) η ανταποδοτική, θα κρίνεται στον χρηματιστηριακό τζόγο, μαζί και οι επικουρικές.  Τα μερίσματα τσακίζονται  

Ισχύουν τα πετσοκομμένα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση όλο τον εργασιακό βίο που θα μειώνει δραστικά τις συντάξιμες αποδοχές, έως και 40% από της σημερινές. Καθώς τα όρια ηλικίας για 67 χρόνια και πάνω. 

Θα ισχύει η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τα θανατηφόρα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου που έφθασαν τα ποσοστά αναπλήρωσης στο 37% από το 80% που υπολογιζόταν πριν.  

Για τους συνταξιούχους πριν το έτος 2019 θα υπολογισθεί με πιο βελτιωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, θα προκύψει λογιστική μείωσή της  δίχως αφαίρεση που θα συμψηφίζεται σε κάθε θετική μεταβολή. Για τους νέους συνταξιούχους που θα βγαίνουν στην σύνταξη μετά το έτος 2019, θα προκύψει νέα μεγάλη μείωση στις συντάξιμες αποδοχές σε σχέση με τους παλαιότερους συνταξιούχους. Σε ελάχιστο αριθμό από τα 2.500.000 συνταξιούχων που θα προκύψει μικρή αύξηση αυτή θα αποδίδεται σε βάθος 5ετείας σε 5 ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο. 

Οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά πάνω από 30χρόνια εργασίας και 9000 ένσημα και κάτω (και  αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία) δεν θα πάρουν τίποτα.   

Για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους συνταξιούχους είχαν μείωση που προκύπτει από την απαράδεκτη παρακράτηση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1300 ευρώ (περίπου 250.000 δικαιούχοι) η όποια διορθωτική ρύθμιση γίνει, τα ποσά που θα προκύψουν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2016 που έγινε η περικοπή αλλά από τις 4.10.19. 

Η ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. 

Λένε υποκριτικά που θα βρεθούν τα χρήματα όταν όλα αυτά τα χρόνια από αυτές τις περικοπές, την αύξηση των ορίων ηλικίας έχουν εισπράξει  δεκάδες δισεκατομμύρια μαζί με αυτά που ληστεύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτά ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, αλλά και σήμερα τα 35δις που οφείλουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν εισπράττονται με πολιτική επιλογή.   

Τα προβλήματα αυτά που αποτελούν τα βασικότερα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού δεν θα τα λύσουν τα δικαστήρια και οι αιτήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ένα ρωμαλέο καλά οργανωμένο κίνημα της Ε.Τ σε κοινή συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, του φτωχούς αγρότες του συνταξιούχους. 

Σε αυτή την βάση διεκδικούμε:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίηση τους. Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.  
  • Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών,  μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες – επικουρικές συντάξεις. 
  • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.  Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ. 
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής. 
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. 
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».