Ανακοινώσεις

ΣΕΑ: Παραμένουμε μαχητικά στον δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 10/2/2023. Την ίδια στιγμή που ακριβώς δίπλα πραγματοποιούσαν μαζική απεργιακή συγκέντρωση οι οδοντίατροι, γεγονός που χαιρετίστηκε από μικροφώνου.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ εξέφρασε εκ μέρους του συνταξιουχικού κινήματος την αμέριστη συμπαράστασή στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που δοκιμάζονται από τον καταστρεπτικό σεισμό. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα σωματεία και τους συνταξιούχους «να συνεχίσουν την οικονομική στήριξη στους σεισμοπαθείς από το πενιχρό τους εισόδημα με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Παράλληλα απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παναττική συγκέντρωση που διοργανώνεται την Τρίτη 14 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν τον αγώνα το επόμενο διάστημα πιο  μαζικά, ενωτικά, δυναμικά «γιατί μετά από τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξιμες, τις κοινωνικές αποδοχές μας, την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ως βελτίωση της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις που γίνονται εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους την στιγμή που οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών έχασαν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά».

«Είμαστε στον δρόμο του αγώνα για την διεκδίκησή των δικαιωμάτων μας. Και θα είμαστε και την προεκλογική περίοδο μην πιστεύοντας βέβαια σε επίδοξους σωτήρες» τόνισε ο Δ. Κουμπούρης υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, διεκδικούμε και απαιτούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει σε όλα μας τα δικαιώματα».

Στην συνέντευξη μίλησαν ακόμα ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου

ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ

 ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΕΑ:

Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Πρώτα από όλα θέλουμε εκ μέρους των οργανώσεών μας να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τον καταστρεπτικό σεισμό. Καλούμε τα σωματεία μας και τους συνταξιούχους από πενιχρό τους εισόδημα να συνεχίσουν την οικονομική στήριξή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποιούν Παναττική συγκέντρωση ημέρα Τρίτη 14 Φλεβάρη ώρα 10.30 π.μ στα Προπύλαια. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα πιο  μαζικά, ενωτικά, δυναμικά:

Γιατί μετά από τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξιμες, τις κοινωνικές αποδοχές μας, την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ως βελτίωση της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις που γίνονται εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους την στιγμή που οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών έχασαν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά.

Όπως είναι γνωστό το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα έγινε πριν από αρκετές δεκαετίες κάτω σκληρούς, μαζικούς αγώνες των εργαζομένων με σκοπό τη συνέχιση της επιβίωσης των εργαζομένων μετά την αποχώρηση από την εργασία τους. Όλα αυτά τα χρόνια και σε μια ιστορική περίοδο ο αγώνας αυτός υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να ψηφίσουν μια σειρά νομοθετικών διατάξεων που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αποτέλεσαν θετικές κατακτήσεις για την κύρια  σύνταξη, την επικουρική, το εφάπαξ, την 13η και 14η σύνταξη καθώς τα  ζήτημα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικών παροχών δίχως να λύνουν τα ζητήματα του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος με βάση της πραγματικές τους ανάγκες.

Κύριοι αιμοδότες του συστήματος ήταν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, αγρότες. Συμμετοχή είχαν οι εργοδότες από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και ένα μέρος από το κράτος από τη φορολόγηση. Για αρκετά χρόνια κύρια από τις εισφορές των εργαζομένων τα ταμεία απέκτησαν αποθεματικά τα οποία το κράτος – κυβερνήσεις,  φρόντιζαν να τα τοποθετούν άτοκα στην τράπεζα της Ελλάδος και από κει να δίνονται ως  δάνεια  σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.  

Σε όλη αυτή την πορεία οι μεγαλοεργοδότες με τις διάφορες ρυθμίσεις με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων κατάφερναν να μην πληρώνουν τις νόμιμες εισφορές με αποτέλεσμα και σήμερα να οφείλουν πάνω από 45 δις στον ΕΦΚΑ. Από τα αποθεματικά των ταμείων υπήρξαν αγορές ακινήτων σήμερα υπολογίζονται σε  πάνω από 400 και έχει αρχίσει το ξεπούλημα τους.

Από το 1994 άρχισε το ξήλωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος  με σκοπό όπως όλες οι κυβερνήσεις υποστήριζαν  την επιβίωσή του. Όλα αυτά τα χρόνια ψηφίσθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μια σειρά αντιασφαλιστικά νομοθετήματα που έβαλαν στο στόχαστρο των περικοπών όλες τις συνταξιουχικές παροχές, αύξησαν τα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες, περιόρισαν τις πληρωμένες κοινωνικές παροχές, αύξησαν την συμμετοχή των ασφαλισμένων στην υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σταδιακά απάλλασσαν τους εργοδότες και το κράτος από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.  Από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα  έχουμε μια πραγματική επέλαση σε όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά  δικαιώματα με γεωμετρική πρόοδο από όλες τις κυβερνήσεις που ανεξάρτητα από το πώς αυτές πολιτικά αυτοπροσδιορίζονται. Η μια έπαιρνε την σκυτάλη από την άλλη και συνέχιζε αυτή την αντιασφαλιστική επέλαση. Με μια σειρά  νόμους αξιοποιώντας την κρίση που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δημιούργησαν  άρχισαν την επίθεση στις πληρωμένες συντάξιμες αποδοχές των συνταξιούχων αφού πρώτα  φρόντισαν μέσα σε μια νύχτα να αρπάξουν με την μέθοδο του κουρέματος (το λεγόμενο  PCI),  τα αποθεματικά  από τον πληρωμένο μόχθο των ασφαλισμένων που αριθμούσαν δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. Αρχικά πέρασαν σε δραματική  μείωση των κύριων συντάξεων των επικουρικών του εφάπαξ, τη μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης και μετά την κατάργησή της, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έβαλαν φόρο αλληλεγγύης σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 12.000 € ετησίως. Για όσους έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1400 € το μήνα μεικτά και επικουρική πάνω από 300€ μικτά σε ολόκληρη την σύνταξη.

Πέρασαν σε παραπέρα δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έκλεισαν θεραπευτήρια, νοσοκομεία, δημόσιες δομές υγείας. Μείωσαν τις υποχρεώσεις  του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων στην κοινωνική ασφάλιση, τους χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να πηγαίνουν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, παρέδωσαν την επικουρική ασφάλιση στον ασφαλιστικό τζόγο, εξαφάνισαν τις πληρωμένες κοινωνικές παροχές. Αύξησαν δραματικά τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση σε άνδρες και γυναίκες.  Θα θέλαμε πολλές σελίδες για να περιγράψουμε το σύνολο αυτής της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Με τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων, και θα βελτιώσει την ζωή τους  ήταν όπως η ΣΕΑ είχε προειδοποιήσει, ένα μεγάλο ψέμα γιατί:  

Το ποσοστό 7,75% που δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων ούτε τον επίσημο τιμάριθμο που είναι στο  9,9% δεν καλύπτει. Η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε  αυτή στο σύνολο του εισοδήματος πέφτει στο 5 με 6%, μειώνοντας παραπέρα την αγοραστική του δύναμη με την ακρίβεια που συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα  και ο πληθωρισμός να καλπάζει.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το έτος 2016 δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη.

Αντί για τα πληρωμένα από τις εισφορές μας δώρα, την 13η και 14η σύνταξη, η κυβέρνηση έδωσε ένα επίδομα 250 ευρώ σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους για τις αγορές των Χριστουγέννων και αυτό ήταν όλο.

Οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016, με βάση την αντιασφαλιστική νομοθεσία που έχει ψηφισθεί, υπολόγισαν τη σύνταξή τους με συντελεστή που τους αποδίδει αποδοχές πολύ μικρότερές από τους παλιούς. Αυτοί θα πάρουν όλη την αύξηση του 7,75% στην κύρια σύνταξη αλλά και πάλι αυτή  θα είναι πολύ μικρότερη από τις συντάξεις που δινόντουσαν πριν το 2016 και αρκετά κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό.

Μετά από 13 χρόνια συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων με πάνω από 100 δις απώλειες φτάσαμε στο  έτος 2023 όπου ενόψει της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ  πανηγυρίζει ότι  έδωσε 4 αυξήσεις, με τη υπόσχεση ότι και εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα  έδινε ίσως σε κάποιους-κάποιο επίδομα.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ δίνει υποσχέσεις ότι  θα επαναφέρει λέει την 13η σύνταξη που είναι επίδομα και όχι την 13η σύνταξη όπως αυτή καταβάλλονταν πριν τις περικοπές και έτσι έχει πληρωθεί.  

Είναι φανερό ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων δεν χωρούν στις πολιτικές τους που θα συνεχισθούν και θα οδηγούν στην   συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων αφού το νομικό τους οπλοστάσιο ισχύει και με βάση αυτό οι συντάξεις θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με το νόμο 4387/2016 Κατρούγκαλου και τον ν.  4670/2020 Βρούτση που ουσιαστικά ο υπολογισμός αυτός μετά το 2028 θα ρίχνει την  συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων στα 700 €.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκαν δραματικά για άνδρες και γυναίκες. Από την 1/01/2023  είναι στα 67 χρόνια και πάνω, αφού ο  ασφαλισμένος συμπληρώνει τεσσερισήμισι χιλιάδες ένσημα (15χρόνια εργασίας), ή στα  62  χρόνια που  θα βγαίνουν στην σύνταξη μόνο όσοι έχουν  40 έτη ανελλιπή ασφάλιση.

Διαχώρισαν τις συντάξεις σε εθνική και αναλογική σύνταξη, έκαναν τον επανυπολογισμό σε αυτούς που βγήκαν στην σύνταξη  πριν το έτος  2016 χωρίς απόφαση κρατικού φορέα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προσωπικές διαφορές και να μην παίρνουν αύξηση οι συντάξεις.

Δημιούργησαν το νέο επικουρικό ταμείο για τους νεοεισερχόμενους με σοβαρές συνέπειες για τους παλιούς συνταξιούχους αλλά και το μέλλον των εργαζομένων.

Για τους συνταξιούχους δικηγόρους-νομικούς στην επικουρική τους σύνταξη δεν έχει γίνει ο επιβαλλόμενος από τον νόμο επανυπολογισμός και οι συντάξεις τους είναι στο ναδίρ.

Όλα αυτά έγιναν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αρχικά το ΠΑΣΟΚ, μετά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αργότερα  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και ξανά Ν.Δ, με τους νόμους που ψήφισαν 3863/2010, 4024/2011, 4051/2011, 4093/2012, 4387/2016, 4670/2020 και 3865/2010 και παρότι όλοι πανηγύριζαν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και την εποπτεία όλοι αυτοί οι νόμοι παρέμειναν και εφαρμόζονται χωρίς να καταργηθεί κάποιος παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η λεγόμενη αύξηση της τέταρτης δόσης σε όσους ασφαλισμένους  είχαν πάνω από 30 χρόνια δεν είναι αύξηση γιατί αυτή έπρεπε να έχει δοθεί από το 2020. Δεν δόθηκε τότε και δίνεται σε πέντε ετήσιες δόσεις .

Η κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, που  ψηφίστηκε και παρακρατείτε  από το έτος 2010  είναι μια απάτη γιατί:  όσοι συνταξιούχοι είχαν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το έτος τους επέβαλαν φόρο 2,2% μέχρι 20.000.  Από τις 20.000 – 25.000, 5% φόρο,  ενώ αυτός πλήρωνε κάθε χρόνο φόρο εισοδήματος νόμιμα.  Σωστά η εισφορά αυτή  καταργήθηκε από την 1/1/23, μετά από 13 χρόνια  γιατί δεν κατανοούμε σε ποιον έδινε αλληλεγγύη ο συνταξιούχος των 1000 € που το ποσό αυτό είναι από ένα μέχρι 15 περίπου ευρώ τον μήνα για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Όμως αυτό που υποστηρίζεται ότι αυτή η κατάργηση θα αποδώσει  αύξηση το 2023 είναι ένα μεγάλο ψέμα, διότι με την υπουργική απόφαση του κ. Π. Τσακλόγλου, για το εισόδημα του 2022 εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, έτσι με τη φορολογική δήλωση του 2023 για τα εισοδήματα του 2022 θα υπάρχει παρακράτηση ακόμη και  μείωση στα εισοδήματα του έτους 2023 και όχι αύξηση.

Π. χ  συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 20.000 ευρώ,  απαλλάσσονται για τα 12.000 ευρώ και φορολογούνται μόνο για το ποσό των 8000  με φόρο 2.2%  από τον υπολογισμό αυτό προκύπτει φόρος 176 ευρώ το χρόνο, ή 14,6 € το μήνα. Για την επικουρική με 4584 ευρώ τον χρόνο η παρακράτησή του είναι μηδενική. Στην φορολογική δήλωση του 2023 για το εισόδημα του 2022 θα πληρώσει 270 ευρώ επιπλέων.

Δεύτερο παράδειγμα: Συνταξιούχος με λιγότερα από 30χρόνια ασφάλιση με κύρια σύνταξη από 850 έως 990 ευρώ και προσωπική διαφορά πάνω από 50ευρώ με επικουρική σύνταξη άνω των 150ευρώ το έτος 2023 δεν θα πάρει καμία αύξηση και θα έχει μείωση του εισοδήματος λόγω εισφοράς αλληλεγγύης.  

Άρα το 2023 θα έχουμε μείωση του εισοδήματός και όχι αύξηση στους συνταξιούχους αυτούς. Η μόνη πραγματική αύξηση είναι το 7,75% στην κύρια σύνταξη και αυτό κουτσουρεμένο και πάλι  για ορισμένο αριθμό συνταξιούχων. Τα 250 € είναι επίδομα.

Πέραν αυτών αυξήθηκε ή συμμετοχή για την υγεία σε 6% από 4% στην κύρια σύνταξη και σε 6% από μηδέν στην επικουρική για τη βελτίωση της, αλλά αντί γιαυτό  έκλεισαν νοσοκομεία και υποβάθμισαν τις δομές υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Οι νέοι συνταξιούχοι από 1/01/2023 που κατάθεσαν μετά τις 30/11/2022 η σύνταξή τους θα υπολογιστεί βάσει του νόμου 4387/2016 και του νόμου 4670/2020 δηλαδή με τον ίδιο τρόπο, εθνική σύνταξη συν ανταποδοτική σύνταξη.

Εθνική σύνταξη 413 €. Αναλογική σύνταξη το άθροισμα από 1/1/2002 έως 31/12/ 2022, αυξημένο κατ έτος με το δείκτη τιμών καταναλωτή. Το 7,75% δεν θα μπει στη σύνταξη του νέου συνταξιούχου αλλά στο εισόδημα του 2022 συν το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Καυχιέται ο κ. Χατζηδάκης ότι έχει προχωρήσει τον κύριο όγκο των συντάξεων και ότι μόνο 14.000 από αυτές εκκρεμούν για το έτος 2022. Η αλήθεια είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι σήμερα συνεχίζουν να έχουν κάποια συνταξιουχική εκκρεμότητα με την σύνταξή τους στον ΕΦΚΑ, όπως:

Στις επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν  πάνω από πέντε χρόνια αντί να τους κάνει εκκαθάριση, τους δίνει έναντι 100 € το μήνα και ποιος ξέρει πότε θα εκδοθούν οι οριστικές.

Οι  παράλληλες συντάξεις από το έτος 2016 και μετά αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί.  

Δεν έχει γίνει επανυπολογισμός σε χιλιάδες συντάξεις συνταξιούχων που έχουν εισφορές πάνω από το κανονικό που είναι 20%.

Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή όσων συνταξιούχων δικαιούται  Εφάπαξ. Στις συντάξεις του εξωτερικού. Εκκρεμότητες υπάρχουν στις συντάξεις χηρείας.

Μεγάλος αριθμός συντάξεων είναι προσωρινές.  

Δεν έχει αποδοθεί η πέμπτη δόση όσων έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Δεν αναφέρουμε αριθμούς διότι υπάρχουν αυξομειώσεις.

Συντάξεις που εκδόθηκαν το 2022 στο σύνολο είναι σε εκκρεμότητα

Σε αναμονή βρίσκονται είναι 1.600.000 συνταξιούχοι πριν το 2016 που έγινε επανυπολογισμός χωρίς να τους έχει αποδοθεί καινούργια απόφαση συνταξιοδότησης, για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων τους παραπέμπει σε μελλοντικές μελέτες.

Το πολυδιαφημισμένο τηλεφωνικό κέντρο 1555 κανένα ασφαλιστικό-συνταξιουχικό πρόβλημα δεν έχει λύσει.

Όλα αυτά τα χρόνια κάτω από μια ασίγαστη πάλη των συνταξιούχων και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους καταφέραμε και βάλαμε φρένο, καθυστερήσαμε και κατακτήσαμε ορισμένα από τα αιτήματά μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε στον δρόμο του αγώνα για την διεκδίκησή των δικαιωμάτων μας. Και θα είμαστε και την προεκλογική περίοδο μην πιστεύοντας βέβαια σε επίδοξους σωτήρες.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, διεκδικούμε και απαιτούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει σε όλα μας τα δικαιώματα:

 • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
 • Να αποδίδεται στις αναπηρικές συντάξεις ολόκληρη η Εθνική σύνταξη.
 • Να ισχύσει η παράλληλη ασφάλιση στους ασφαλισμένους πριν το 2016.
 • Κατάργηση της παρακράτησης για την υγεία.
 • Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.
 • Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην  υγεία.
 • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δωρεάν σε υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
 • Άμεση έκδοση των συντάξεων.
 • Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική λαϊκή κατοικία.
 • Να ισχύσει ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η παρακράτηση φόρου από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Άμεση καταβολή των συνδρομών για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων.
 • Άμεση απόδοση στα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό.