Νέα

ΣΕΑ: Οι συνταξιούχοι δεν δίνουν άλλοθι για προεκλογικά φιλοδωρήματα, αποτέλεσμα κι αυτά του ασίγαστου αγώνα

«Δεν θα αρνηθούμε έστω και αυτά τα ψίχουλα γιατί θεωρούμε ότι είναι δικά μας και αποτέλεσμα ενός ασίγαστου αγώνα, αλλά οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να χειροκροτήσουν κανένα και να του δώσουν το άλλοθι που επιζητά» τονίζει σε ανακοίνωσή της (8.5.2019) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων  ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ-ΝΑΤ– Π.Σ.Σ. ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ   για την ανακοίνωση των λεγόμενων «μόνιμων μέτρων» -μεταξύ των οποίων και η «μισή 13η σύνταξη», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απ’ το Ζάππειο στις 7.5.2019.

Μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη «χορήγηση της μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ». Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η «μόνιμη 13η σύνταξη» θα χορηγηθεί άμεσα μετά την νομοθέτησή της και θα είναι σαν ένα «δώρο του Πάσχα» καθώς θα χορηγείται αυτή την εποχή. Όμως ένα δώρο του Πάσχα είναι η μισή σύνταξη. Και το συνολικό κονδύλι για ένα πλήρες δώρο του Πάσχα, με τα σημερινά δεδομένα, απαιτεί κονδύλι 1,128 δίσ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προϋπολόγισε μόλις 800 εκ. ευρώ. Δηλαδή καλύπτει το 71% ενός πλήρους δώρου Πάσχα.

Για αυτό και η ανακοίνωση που έκανε η Έφη Αχτσιόγλου έχει την εξής κλιμάκωση:

-Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν. 

-Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν. 

-Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν. 

-Και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Τα ποσά αυτά, όπως έγινε γνωστό την επόμενη μέρα, αφορούν μόνο τις κύριες –και όχι τις επικουρικές -συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διεκδίκηση των αναδρομικών απ’ τους συνταξιούχους ο πρωθυπουργός είπε: «Κοιτάξτε. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εάν τεθεί, θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις. Αλλά για να τεθεί, πρέπει να έχουμε τις αποφάσεις τις δικαστικές. Εάν και εφόσον υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, θα πράξουμε αυτό το οποίο θα μας ορίσει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και άρα δεν θα βρεθώ στη θέση να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα».

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση (8.5.2019) της ΣΕΑ έχει ως εξής: «Οι διαχρονικές αντιλαϊκές – αντισυνταξιουχικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν τσακίσει ότι με αγώνες και θυσίες κερδίσαμε και πληρώσαμε μια ζωή, δεν μπορούν να ξεχαστούν με φιλοδωρήματα. Ούτε μπορούν να γίνουν άλλοθι για τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης για την συνέχιση των ίδιων θανατηφόρων πολιτικών. 

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, με τους Υπουργούς του στην Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο είναι στην λογική: σου παίρνω εκατό, σου δίνω ένα, έχει στόχο να υπηρετήσει την παραπάνω λογική που και η σημερνή κυβέρνηση ακολουθεί.

Δεν θα αρνηθούμε έστω και αυτά τα ψίχουλα γιατί θεωρούμε ότι είναι δικά μας και αποτέλεσμα ενός ασίγαστου αγώνα, αλλά οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να χειροκροτήσουν κανένα και να του δώσουν το άλλοθι που επιζητά. 

Γιατί τα εξήντα και πάνω δισεκατομμύρια που άρπαξαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι σαρωτικές περικοπές των συντάξεων κύριων, επικουρικών, των δώρων, του ΕΚΑΣ και τόσα ακόμα, που αφαίρεσαν από τους συνταξιούχους δεν ισοφαρίζονται με την επιστροφή του πακέτου των 800 εκατομμυρίων. Ακόμα και αυτά  τα  350 με 400 ευρώ που θα δοθούν σε κάθε συνταξιούχο, προέρχονται από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, τις περικοπές και την άγρια φορολογία που έχει επιβληθεί  με τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίσανε.

Όπως:

  • Από τα 230 ευρώ το μήνα σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους  που μειώθηκε το εισόδημα τους από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Από τα 100 μέχρι 150 ευρώ τον μήνα που μειώθηκε το εισόδημα σε 500.000συνταξιούχους από τον επανυπολογισμό της επικουρικής σύνταξης από τον Ιούνιο του 2016.
  • Από τα 30 έως 50 ευρώ από την αύξηση της συμμετοχής που επιβλήθηκε στην την υγεία.
  • Από την μείωση των συντάξεων  χηρείας 20% με 30% που παρά την βελτίωση με την νέα τροπολογία εξακολουθούν να είναι μειωμένες.
  • Και βέβαια  από τις μεγάλες περικοπές με τους νόμους 4051/12 και 4093/12 την κατάργηση των δώρων, την μείωση του εφάπαξ και τόσα άλλα.
  • Κύριοι της κυβέρνησης πληρώσαμε σε όλο τον εργάσιμο βίο μας για να πάρουμε επιπλέον την 13η και 14η σύνταξη ολόκληρη και εσείς θα νομοθετήσετε κάθε Μάη να πάρουμε όσοι έχουν σύνταξη:
  • Από 1000 ευρώ το 30% από 600 έως 1000 ευρώ το 50% από 500 – 600 το 70% και έως 500 το 100%.

Κύριοι της σημερινής και της αυριανής κυβέρνησης δεν κατεβάζουμε τον πήχυ των διεκδικήσεων δεν ξεχνάμε, δεν διαγράφουμε όσα   αρπάχθηκαν από τα ταμεία μας  τα τελευταία χρόνια, τα απαιτούμαι, τα διεκδικούμε. Με αίτημα πρώτα οι δικές μας ανάγκες θα συνεχίσουμε πιο μαζικά τους αγώνες μας – θα μας βρίσκεται καθημερινά στο ιερό πεζοδρόμιο με αισιοδοξία  και αποτελεσματικότητα μέχρι την κατάργηση του ν. 4387/16  (Νόμος Κατρούγκαλου) το σύνολο της αντιασφαλιστικής αντισυνταξιουχικής νομοθεσίας διεκδικώντας όλα μας τα αιτήματα για αξιοπρεπείς συντάξεις, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα για όλους, κατάργηση της αφόρητης φορολογίας».