Νέα

ΣΕΑ: Να σταματήσει ο αυταρχισμός και η κυβέρνηση να δώσει λύσεις

Οι συνταξιούχοι κάνουν καθαρό στην κυβέρνηση και σε όλους τους επίδοξους εφαρμοστές του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας ότι και αυτά τα σχέδια θα έχουν την ίδια τύχη με τις παλιότερες απόπειρες τους και στην πράξη θα ακυρωθούν από τους αγώνες του εργατικού, συνταξιουχικού, λαϊκού κινήματος.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της (27.1.2021) η ΣΕΑ των έντεκα πανελλαδικά Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για το νέο «απαγορευτικό» στις διαδηλώσεις από την κυβέρνηση  της ΝΔ.  Το νέο αυταρχικό κρεσέντο ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά τα ξημερώματα της 25.1.2021 από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και προέβλεπε την την απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων έως και τη Δευτέρα 1.2.2021.

Με πρόσχημα και πάλι τον κορονοϊό και επικαλούμενη μεταξύ άλλων εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, όπως αναφέρεται στο δημοσιευμένο ΦΕΚ, απαγόρευσε από, στις 6 το πρωί της 25.1.2021, όλες τις υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Παράλληλα, απείλησε με επιβολή προστίμων και ειδικότερα «στα νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» ύψους 5.000 ευρώ και στα φυσικά πρόσωπα 3.000 ευρώ.

Η απάντηση δόθηκε άμεσα:

  1. Το βράδι της 27.1.2021 με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή 4 Ομοσπονδιών, 36 Σωματείων και 8 Επιτροπών Αγώνα, κορυφώθηκε η μέρα δράσης που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ  και της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων.
Το πανό της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Κινητοποιήσεις έγιναν σε πόλεις όλης της χώρας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

  • Στις 28.1.2021 φοιτητές, πανεπιστημιακοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές και γονείς ακύρωσαν στην πράξη τις προσχηματικές απαγορεύσεις με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Έδωσαν ηχηρή απάντηση στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, όπως και στα κυβερνητικά σχέδια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που εντείνουν τους φραγμούς στις σπουδές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση φέρεται να μην ήταν πρόταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, που είναι μέλος της, σχολιάζοντας την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας. «Δεν θυμάμαι να συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Από εσάς το ακούω», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος έδειξε να αιφνιδιάζεται από την είδηση. Ενώ και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής, με δηλώσεις του ανέφερε πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα, εννοώντας από την κυβέρνηση και χωρίς να έχει τεθεί από τους ειδικούς.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ  έχει ως εξής:

«Οι αποπροσανατολιστικές και προπαγανδιστικές προσπάθειες που γίνονται σε περίοδο πανδημίας από την Κυβέρνηση που κάνει το μαύρο – άσπρο για  να πείσει το λαό πως, οι αντεργατικές – αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει σε βάρος εργαζομένων – συνταξιούχων, είναι  για το καλό τους, θα πέσουν στο κενό. 

Γι αυτό τα 130 αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντισυνταξιουχικά  νομοσχέδια για οικονομικά – ασφαλιστικά – εργασιακά θέματα που ψήφισε και δημιουργούν νέα μεγάλα προβλήματα  συνοδεύονται με μέτρα αστυνομοκρατίας, καταστολής, απαγόρευσης ενάντια στις δίκαιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων των συνταξιούχων και του λαού. Γιατί πολύ καλά γνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά υπαγορεύονται και εξυπηρετούν τους βιομήχανους, τραπεζίτες, του μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους και θα βρουν μπροστά τους την αντίδραση όλων αυτών που παράγουν το πλούτο και ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια. 


Αυτό τον χαρακτήρα έχουν τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο Υπουργός “ΠΡΟ-ΠΟ”, Μ. Χρυσοχοΐδης για τις διαδηλώσεις, του λαού, με τα οποία επιδιώκει να τρομοκρατήσει, να φακελώσει, να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές, που αγωνίζονται. Φθάνει στο σημείο και  επιχειρεί να περάσει την αντίληψη ότι οι δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις μας είναι πηγές εγκληματικών ενεργειών.


Οι συνταξιούχοι έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι την βαρβαρότητα των περιοριστικών μέτρων και την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» από όλες τις κυβερνήσεις. Με την πολύχρονη και πλούσια δράση τους, μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν ξεσκεπάσει και καταγγείλει- τόσο  στον εργασιακό βίο τους  όσο  και ως συνταξιούχοι, τις πολιτικές  αυτές. Μέσα από τους μακροχρόνιους σταθερούς αγώνες τους έχουν συγκρουστεί και ανατρέψει στην πράξη τις αντεργατικές πολιτικές και αποφάσεις που διαχρονικά επιχειρούν όλες οι κυβερνήσεις να επιβάλουν.

Απαιτούμε και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει αυτές τις διατάξεις. Ταυτόχρονα κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και σε όλους τους επίδοξους εφαρμοστές αυτών των σχεδίων πως θα έχουν την ίδια τύχη με τις παλιότερες απόπειρες τους και στην πράξη θα ακυρωθούν από τους αγώνες του εργατικού, συνταξιουχικού, λαϊκού κινήματος.

Από την μεριά μας κάνουμε καθαρό σε όλους ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα ενάντια στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν.  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά νομοσχέδια και μέτρα, που η κυβέρνηση προγραμματίζει να φέρει για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής ασφάλισης, που θα  διαλύσει σε πρώτη φάση τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και τον ΕΦΚΑ, που θα τον παραδώσει σε ιδιώτη μάνατζερ.

Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα όλες οι ενέργειες του αυταρχισμού και η κυβέρνηση να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που χρονίζουν και έχουν γίνει βραχνάς για τους συνταξιούχους και την εργατική λαϊκή οικογένεια. Απαιτούμε την άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ, αυξήσεις στις συντάξεις, απόδοση των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους, καταβολή των δώρων και κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Άμεσα μέτρα για την υγεία με πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, τον άμεσο εμβολιασμό του λαού με προτεραιότητα όλων των ευπαθών ομάδων που σε αυτή την ομάδα ανήκουν και οι συνταξιούχοι».