Νέα

ΣΕΑ: Δώρο Χριστουγέννων και αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους

Η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ καλεί τα σωματεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε μόλις ανασταλεί η δύσκολη κατάσταση απ’ το lockdown να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να βρεθούν ξανά στο δρόμο του αγώνα.

«Είναι γνωστό στους πάντες, ό,τι αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο μέχρι σήμερα αποκρούσαμε ή καθυστερήσαμε, ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε έγινε κάτω από την πίεση του αγώνα» υπογραμμίζει η η ΣΕΑ σε ενημερωτικό σημείωμα πρός τα σωματεία. Η ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι τρία είναι τα άμεσα αιτήματα: Η καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους συνταξιούχους, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που μόνο οι συνταξιούχοι ακόμα πληρώνουν, και η άμεση καταβολή καταβολή των αναδρομικών στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους.

Το ενημερωτικό δελτίο της ΣΕΑ για τα σωματεία έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζομένων Συνταξιούχικων Οργανώσεων απευθύνεται στα  σωματεία της δύναμής της και τους συνταξιούχους μας μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την επιβολή του δεύτερου LOCK-DOWN. Μια ακόμη δυσκολία στην ζωή μας που όπως είχαμε προβλέψει, εκεί θα καταλήγαμε από τις κυβερνητικές πολιτικές που όλα τα θέματα τα υποτάσσουν στην κερδοφορία των λίγων.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα χρειάζεται να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και να βγούμε γεροί και υγιείς ξανά στο προσκήνιο του αγώνα. Γιατί αν δεν τους προφυλάξουμε εμείς, κανένας δεν θα μας προφυλάξει αφού όλες οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να τσακίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να το  απαξιώσουν. Σε όφελος της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτών έκλεισαν δεκάδες νοσοκομεία, εκατοντάδες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και άφησαν μονάδες εντατικής θεραπείας με χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα μπροστά στην πανδημία τα προβλήματα παραμένουν οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες θεραπείας του covid 19, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι ασθενείς και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που πάσχουν από ένα σωρό νοσήματα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση και θεραπεία.

Όπως γνωρίζετε μέσα στον μήνα Οκτώβρη σε όλη την χώρα πραγματοποιήθηκαν οι περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων μας με επιτυχία, καθώς και αρκετές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις των σωματείων μας για τα προβλήματα των συνταξιούχων σε κάθε περιοχή. Ήδη σας έχουμε ενημερώσει μέσα από τις συσκέψεις, αλλά και με δελτίο τύπου, για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαμε με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας στις 8 του Οκτώβρη μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με τους συνταξιούχους της Αττικής. Μετά την ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας στις 4 του Νοέμβρη 2020 συνεδρίασε εκ νέου η ΣΕΑ και αφού συζήτησε τα αποτελέσματα από αυτή μας την δράση, αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβρη για τα ζητήματα της υγείας που ήδη έχουμε στείλει υπόμνημα στον Υπουργό Υγείας, καθώς την οργάνωση νέας συγκέντρωσης μπροστά στα Χριστούγεννα με τρία άμεσα αιτήματα: 

Α. Την καταβολή του δώρου σε όλους τους συνταξιούχους

Β. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που μόνο οι συνταξιούχοι ακόμα πληρώνουν.

Γ. Την άμεση καταβολή των αναδρομικών στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους.

Όμως μας πρόλαβε ξανά η πανδημία το νέο LOCK-DOWN και έχουμε δυσκολία να κινητοποιηθούμε άμεσα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Είμαστε λοιπόν σε ετοιμότητα και μόλις ξεφύγουμε από αυτή την δύσκολη θέση άμεσα θα κινητοποιηθούμε και θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους του αγώνα, γιατί είναι γνωστό στους πάντες, ό,τι αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο μέχρι σήμερα αποκρούσαμε ή καθυστερήσαμε, ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε έγινε κάτω από την πίεση του αγώνα. Δεν χαριστήκαμε σε καμιά κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πώς η ίδια αυτοπροσδιοριζόταν. Δεν ρίξαμε τους συνταξιούχους στις αυταπάτες των δικαστικών αγωγών, ένα δρόμο ατελέσφορο και παραπλανητικό, που βολεύει τόσο τις κυβερνήσεις αλλά και γεμίζει τις τσέπες των επιτήδειων των μεγαλοδικηγορικών γραφείων που θησαύρισαν. Ακόμη και σήμερα όλο αυτό το κύκλωμα με τη συνδρομή ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συνειδητά αποκλείουν από τις καθημερινές συζητήσεις τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και προβάλλουν το λεγόμενο “δίκτυο” σαν συνδικαλιστική οργάνωση, προσπαθούν να στείλουν ξανά τους συνταξιούχους σε νέες αγωγές με την προσδοκία πως θα πάρουν πίσω χιλιάδες ευρώ. Το κάνουν συνειδητά όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση με νόμο έχει απαγορεύσει τις αγωγές αλλά και ό,τι το ΣτΕ έκρινε τα πάντα συνταγματικά, εκτός των 11 μηνών αναδρομικών που η κυβέρνηση εφάρμοσε κουτσουρεμένα. Κάνουν λόγο για τα πολυέξοδα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, όταν επίσης γνωρίζουν ότι οι προσφυγές που έγιναν από Έλληνες συνταξιούχους σε αυτά, από το 2017 έχουν βγει σε βάρος τους, αφού οι Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι οι περικοπές που έγιναν στους Έλληνες συνταξιούχους καλώς έγιναν λόγω δημοσιονομικού συμφέροντος της χώρας. Μιλάνε και γράφουν συχνά πυκνά ότι οι συνταξιούχοι που θα κάνουν προσφυγές θα πάρουν τάχα πίσω χιλιάδες ευρώ όταν η αλήθεια είναι ότι και αν ακόμη η απόφαση του ΣτΕ εφαρμοζόταν στο σύνολό της, τα χρήματα που τελικά θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι, (και δυστυχώς η κυβερνητική απόφαση τους τα στέρησε), είναι της τάξης των 600 με 1000 ευρώ που τα έχουν άμεση ανάγκη και είναι δικά τους, αλλά είναι ελάχιστα από αυτά που τους έχουν αφαιρέσει τα δέκα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Έχουν λοιπόν τα θράσος αυτά τα “κοράκια” να προτρέπουν τους συνταξιούχους για νέες προσφυγές στα δικαστήρια, όταν γνωρίζουν ότι τα έξοδα μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι περισσότερα από αυτά που η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει αλλά δεν το κάνει αφού με πολιτική επιλογή δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ. Οι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που προσέφυγαν σε αγωγές δεν πήραν πίσω τίποτα από την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης. Όσοι έλαβαν τα  αναδρομικά που προβλέπει η κουτσουρεμένη απόφαση της κυβέρνησης και είχαν κάνει αγωγές, τώρα οι δικηγόροι τους αντικειμενικά τους ζητούν να πάρουν την νόμιμη ποσοστιαία αμοιβή τους.

Σε όλους αυτούς και στην κυβέρνηση απαντάμε: (οι συνταξιούχοι μας το γνωρίζουν) ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και οι συνταξιούχοι της χώρας μας δεν θα εγκλωβίσουν τα αιτήματά τους σε 11 μήνες αναδρομικά. Τόσο αυτά, όσο και όσα με τη βία μας άρπαξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια τα έχουν κρίνει συνταγματικά θα τα διεκδικήσουμε στον δρόμο του αγώνα. Γιατί οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο πληρώνουν 7,5 δις., από τις περικοπές που έχουν δεχθεί, καθώς και όσα από τα δεκάδες δισεκατομμύρια έχουν αφαιρεθεί από τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Όλα αυτά είναι δικά μας δεν τα χρωστάμε σε κανένα και δεν δουλεύουν τα παιδιά μας για εμάς όπως διάφορα “παπαγαλάκια” του είδους διαδίδουν.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Είναι καθαρό ότι πέρα από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που τσάκισαν τη ζωή μας, που και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει με νέα θανατηφόρα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας καταργούν δικαιώματα και βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, των συγκεντρώσεων, της συνδικαλιστικής δράσης συνολικά στο εργατικό, συνταξιουχικό, λαϊκό κίνημα. Εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο σύνθετο κύκλο συμφερόντων που είναι πολέμιοί μας και εμφανίζονται ότι τάχα ενδιαφέρονται για τα αιτήματά μας. Όμως χρόνια τώρα κάνουν πλάτες σε όλες τις κυβερνήσεις και προσπαθούν να ζήσουν και να κονομήσουν από την δυστυχία μας, σπέρνοντας αυταπάτες.

Γι΄αυτό προσπαθούν να μας εξαφανίσουν από την δημοσιότητα. Μέσα σε αυτούς και το συγκεκριμένο “Δίκτυο” συνταξιούχων που το προβάλουν σαν συνδικαλιστική οργάνωση την στιγμή που είναι ένα κατασκεύασμα που τους εξυπηρετεί. Το ένα χέρι νίβει το άλλο. Όλων αυτών η στρατηγική είναι να συνδράμουν τις κυβερνήσεις και κάπου, κάπου να μοιράζουν λίγα ψίχουλα αλλά σταθερά να υλοποιούνται οι αντασφαλιστικές πολιτικές και ο στόχος τους που για το επόμενο διάστημα είναι, να μειωθεί για τις συντάξεις το ποσοστό επί του (ΑΕΠ) Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, στο 11,5% από το 15,5% που ήταν το 2018 και να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών για να αρπάξουν σε πρώτη φάση τα 7 δισεκατομμύρια των αποθεματικών, με την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων.

Είναι καθαρό πως ό,τι κερδίσαμε, το καταφέραμε μέσα από την αγωνιστική μας δράση.  Ξέρουμε καλά ότι λύσεις στα αιτήματά μας θα δοθούν με πολιτικές αποφάσεις, γιατί με πολιτικές αποφάσεις έχουμε τις περικοπές. Οι κυβερνήσεις, κυβερνούν και όχι τα δικαστήρια. Εμείς θα τους εξαναγκάσουμε σε υποχωρήσεις μαζικοποιώντας τα σωματεία μας με νέες εγγραφές, με νέες δυνάμεις στον αγώνα. Γι’ αυτό να προσέξουμε τους εαυτούς μας, να είμαστε καλά για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας σε όλη την χώρα με όλες τις μορφές το επόμενο διάστημα. 

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Μπροστά στην έξαρση της πανδημίας επιτρέψτε μας ορισμένες οδηγίες  που είναι αναγκαίες για την προστασία μας μετά από συζήτηση και κατευθύνσεις που μας έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι. Με την δεύτερη φάση του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας έχουμε μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων και δυστυχώς των θανάτων. Οι συνταξιούχοι είναι από τις ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν ορισμένα χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Να συνειδητοποιηθεί ο κίνδυνος και με αίσθημα ευθύνης να προσαρμόσουμε την  δουλειά μας στις ανάγκες και τις οδηγίες που μας δίνουν οι επιστήμονες.

-Στα γραφεία των ομοσπονδιών και των σωματείων μας να κατεβαίνουμε ένας-ένας με τις μάσκες μας όταν υπάρχει ανάγκη.

-Την επαφή μας να την εξασφαλίζουμε μέσα από τα τηλέφωνα, τα FAX, τα  email.

-Στα γραφεία μας να έχουμε συστηματικό φυσικό εξαερισμό με ανοιχτά παράθυρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όσους εισέρχονται μόνο για σοβαρό πρόβλημα.

-Όπου υπάρχουν κλιματιστικά να έχουμε παράθυρο ανοικτό.

-Να κάνουμε περιοδική απολύμανση των χώρων από κατάλληλα συνεργεία.

-Συστηματικά μέτρα απολύμανσης και καθαριότητας με ιδιαίτερη έμφαση στις χειρολαβές, τα πόμολα, την επιφάνεια της πόρτας που συχνά ανοίγουμε, τα τραπεζάκια τους χώρους αναμονής,  τα τηλέφωνα τους υπολογιστές, τα γραφεία εργασίας.

-Να υπάρχουν παντού αλκοολούχα διαλύματα και υγρά απολυμαντικά μαντιλάκια.

-Στους ανελκυστήρες να μπαίνει μόνο ένα άτομο».