Νέα

ΣΕΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣτΕ: Άμεση κυβερνητική ρύθμιση για όλους τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Την άμεση κατάθεση στη Βουλή απ’ την κυβέρνηση ρύθμισης για να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι επιστροφές που δικαιούνται μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητά με ανακοίνωσή της (15/7/2020)  η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων.

Αν και οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι «νομικά επιζήμιες για τους συνταξιούχους» καθώς «κρίνουν συνταγματικούς τους νόμους της τελευταίας δεκαετίας» το «συνταξιουχικό κίνημα όμως δεν αποδέχεται τις περικοπές αυτών των νόμων και με αγώνες απαιτεί να τους επιστραφούν όλα όσα τους αφαιρέθηκαν» υπογραμμίζει η ΣΕΑ. Και καλεί τους «συνταξιούχους να γραφούν στα Σωματεία και οργανωμένα μαζικά να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις – επαναφορά των δώρων – κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ – σύντομη έκδοση των συντάξεων – δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους χωρίς περικοπές».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ)  των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ,  OAEE, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ,  ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

 «Ολοκληρώθηκε η νομική διαδικασία για τη συνταγματικότητα των νόμων Βρούτση – Κατρούγκαλου με την πιλοτική δίκη, με την οποία εκδικάστηκε 10/1/2020 το αίτημα του ΕΦΚΑ με εντολή του κ. Βρούτση και όχι των συνταξιούχων.

Οι 5 αποφάσεις που βγήκαν στις 13/7/2020 από το ΣτΕ είναι νομικά επιζήμιες για εμάς και η κυβέρνηση πήρε αυτό που επιδίωκε. Διότι κρίνουν συνταγματικούς όλους τους νόμους της τελευταίας 10ετίας, με τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους συνταξιούχους όπως:

  • Η απαγόρευση των αυξήσεων από το 2010-2022.
  • Η κλοπή 80 δισ. από τους συνταξιούχους.
  • Η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων πάνω από 40%.
  • Η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Η κατάργηση των δώρων.
  • Η εισφορά 6% για την Υγεία.

Με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Συγχρόνως η “πιλοτική” απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051-4093 του 2012 για το διάστημα από Ιούνιο 2015 – Μάιο 2016 στο 11μηνο και δικαιώνει όλους τους συνταξιούχους και αυτούς που έχουν κάνει αγωγή και αυτούς που θα κάνουν και δίνει έτσι το ελεύθερο η κυβέρνηση να βρει τον τρόπο και τον χρόνο με πολιτική απόφαση να τα αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης πριν το κορονοϊό και μετά τον κορονοϊό θα νομοθετήσει για το σύνολο των συνταξιούχων βάσει και των δημοσιονομικών χώρων που θα υπάρχουν…

Το ίδιο δήλωσε και στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑ στις 14/12/2019 στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, τον υπουργό Επικρατείας κ. Α. Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Α. Σκέρτσο, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΣΕΑ.

Ωστόσο παλαιότερα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέτρεπαν τους συνταξιούχους να προχωρήσουν σε ένδικα μέσα διεκδίκησης, σημειώνοντας ότι “η οποιαδήποτε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ισχύσει για όλους”.

Νομικά μπορεί η κυβέρνηση να έκλεισε όλες τις πόρτες διεκδίκησης των απωλειών μας. Το συνταξιουχικό κίνημα όμως δεν αποδέχεται αυτές τις περικοπές και με αγώνες απαιτεί να τους επιστραφούν όλα όσα τους αφαιρέθηκαν.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να καταθέσει στη Βουλή τον τρόπο και τον χρόνο που θα αποδοθούν αυτά που δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Καλούμε τους συνταξιούχους να γραφτούν στα Σωματεία και οργανωμένα μαζικά να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις – επαναφορά των δώρων – κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ – σύντομη έκδοση των συντάξεων – δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους χωρίς περικοπές».