Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: «Να βγούμε υγιείς ξανά στο προσκήνιο του αγώνα»

Ενημερωτικό σημείωμα πρός τα σωματεία-μέλη της έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με ευχές ενόψει της νέας χρονιάς αλλά τις προτεραιότητες της Ομοσπονδίας στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

 Εκτός απ’ τις ευχές η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις και επικεντρώνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν «πήραν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά», και ζητά την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καλεί τα σωματεία να είναι σε ετοιμότητα  για τη διεξαγωγή του 13ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μετά τη νέα παράταση μέχρι 31/12/2020 για την κατάθεση στοιχείων στο  Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων,η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ συνιστά σε όλα τα σωματεία να καταθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία, ανεξάρτητα άν τα είχαν καταθέσει πέρυσι, το 2019.

Το ενημερωτικό σημείωμα

Ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες,

   Ευχόμαστε σε όλους εσάς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), στις οικογενειές σας και σε όλους τους συναδέλφους , καλή χρονιά να είστε καλά, καλό κουράγιο, καλούς αγώνες.

    Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά λόγω και των προβλημάτων που προκύψανε και από την πανδημία του κορονοϊού. Όμως και η κυβέρνηση φρόντισε με τις πολιτικές της να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των συνταξιούχων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων συναδέλφων μας.

    Αρνήθηκε να δώσει το Δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων για να πάρουν μια ανάσα οι συνάδελφοι, και παρά τις αρχικές της υποσχέσεις, αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του ΣΤΕ που αποφάσισε να επιστρέψει ένα πολύ μικρό μέρος από τα 80 δισ. περίπου που μας αφαίρεσαν από τα προηγούμενα χρόνια,  και μάλιστα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η μεγάλη μάζα των χαμηλοσυνταξιούχων συναδέλφων μας πάνω από 1,5 εκ. , δεν πήραν ούτε ένα ευρώ,  αφού με πολιτική απόφαση αρνήθηκε να δώσει δώρα και περικοπές από τις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο 2015-2016.

   Η Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη στην μεγάλη μάζα των συνταξιούχων και  αυτό δεν θα περάσει εύκολα.  Σαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα όλων των Συνταξιούχων δεν μείναμε σιωπηλοί, αναπτύξαμε δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, κάναμε παραστάσεις, στείλαμε υπομνήματα προς κάθε κατεύθυνση με τα αιτήματά μας. Κάναμε καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν το βάζουμε κάτω. Παίρνουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, και όταν με το καλό ξεπεράσουμε και αυτή την δύσκολη κατάσταση να βγούμε γεροί και υγιείς ξανά στο προσκήνιο του αγώνα. Δυστυχώς ο σχεδιασμός που είχαμε γι’αυτό το διάστημα δεν μπορεί να  υλοποιηθεί ολοκληρωμένα σ’αυτή την περίοδο, γιατί μας πρόλαβε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.  Είμαστε σε ετοιμότητα.

Ζητάμε άμεσα την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα σ’αυτούς τους συναδέλφους που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά. Και   ταυτόχρονα ζητάμε να πάρει πίσω αυτή την απόφαση η κυβέρνηση και να δώσει τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους.

   Όπως και να έχουν τα πράγματα χρειάζεται να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, γιατί αν δεν τους προφυλάξουμε εμείς, ποιος θα μας προφυλάξει, αφού διαχρονικά οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια φρόντισαν να τσακίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να το απαξιώσουν κλείνοντας μόνο τα τελευταία χρόνια δεκάδες νοσοκομεία και εκατοντάδες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και άφησαν μονάδες εντατικής θεραπείας με χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

   Σήμερα εν μέσω πανδημίας τα προβλήματα παραμένουν, οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες θεραπείας κορονοϊού, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που πάσχουν από ένα σωρό νοσήματα να μη μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση και θεραπεία.

Παίρνουμε μέτρα, δεν μένουμε σιωπηλοί, συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

   Σας ενημερώνουμε  ότι η καταχώρηση στοιχείων όσων έχουν υποχρέωση στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων παρατείνεται με νέα απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών 122120/27.10.2020 έως τις 31/12/20.

Προσοχή:  Πρέπει να δηλώσουν όλα τα Σωματεία τα στοιχεία ανεξάρτητα αν είχαν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση πέρυσι το 2019. Να ζητήσετε βοήθεια για αποφυγή λαθών από τους λογιστές σας.

   Τέλος, σαςκάνουμε γνωστό ότι αφορά  την πραγματοποίηση του Συνεδρίου μας , δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Ιούνη 2021.Ισχύει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, ότι μόλις δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις με την εξέλιξη της πανδημίας θα  το πραγματοποιήσουμε, θα ενημερωθείτε έγκαιρα με απόφαση του Δ.Σ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ».

Η Παράταση στη δήλωση για τον πραγματικό δικαιούχο

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Ζαβού δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020  για την κατάθεση στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Η αρχική προθεσμία για την κατάθεση των στοιχείων ήταν η 1η Νοέμβρη 2020. Μετά τη νέα απόφαση 2120/27.10.2020(ΦΕΚ Β’ 4780/29-10-2020) πρέπει όλα τα Σωματεία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, να δηλώσουν μέχρι την 31/12/2020 τα στοιχεία των ατόμων που διαχειρίζονται τα οικονομικά δεδομένα. (Δηλαδή: Πρόεδρο, Γεν. Γραμματέα και Ταμία). Προσοχή: Η κατάθεση των στοιχείων πρέπει να γίνει μέχρι και τη νέα καταληκτική ημερομηνία και για όσα σωματεία είχαν καταθέσει τα στοιχεία και πέρυσι, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019.

Ήδη η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είχε στείλει εγκλύκλιο προς τα όλα τα Σωματεία-Μέλη της, στην οποία μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 Η Ομοσπονδία μας, μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία απαιτήσαμε να μην υποβάλλουμε δήλωση για τον πραγματικό δικαιούχο. Είχαμε εκφράσει την θέση της εξαίρεσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση, όπως η προηγούμενη, θέλουν να ενοχοποιήσουν τα Σωματεία ότι δήθεν φοροδιαφεύγουν ή πιθανώς κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρομοκρατικές ενέργειες. Μας αντιμετωπίζουν σαν φορείς παραβατικότητας, ενώ ξέρουν πως με την υπάρχουσα φορολογική νομοθεσία τα στοιχεία κάθε νόμιμου εκπροσώπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τα κοινοποιούν στους αρμόδιους φορείς. Παρά λοιπόν τις προσπάθειες που κάναμε η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του νόμου…».