Ανακοινώσεις

ΠΟΣ ΟΑΕΕ: «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»

Προς τα Δ.Σ. των Σωματείων  της Ομοσπονδίας

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Τούτες τις μέρες γίνονται οι πληρωμές των συνταξιούχων και θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση μας ότι οι διπλές και τριπλές αυξήσεις για τους συνταξιούχους ήταν και είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Θα επιβεβαιωθεί η λαϊκή παροιμία ότι: «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

Πήραν από τους συνταξιούχους πάνω από 100 δισ. ευρώ τα τελευταία 13 χρόνια και δίνουν ψίχουλα από 1/1/2023 σε ένα αριθμό συνταξιούχων.

Προπαγάνδιζαν και προπαγανδίζουν ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν δύο ή τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις. Ψέματα. Μας έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση με τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των πληρωμένων δώρων μας, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, και παρόλα αυτά έχουν το θράσος να χαρακτηρίζουν τους συνταξιούχους ως τους πιο ευνοημένους.

Το 2022 ο επίσημος πληθωρισμός ήταν 9,9%,  ο ανεπίσημος πολύ παραπάνω λόγω της αύξησης των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και οι συνταξιούχοι πήραν μηδενική αύξηση το 2022.

Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα ο πληθωρισμός καλπάζει, οι τιμές σε ρεύμα-φυσικό-αέριο-πετρέλαιο τινάζονται στα ύψη συμπαρασύροντας και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Για το 2023 το 7,75% ούτε τον επίσημο τιμάριθμο 9,9% δεν καλύπτει. Η αύξηση δεν αφορά τις επικουρικές οπότε στο σύνολο του εισοδήματος μας, κυρία και επικουρική, η αύξηση είναι 5 με 6%. Συνεχίζεται έτσι η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πριν το 2016 δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Για την πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ  που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν καμιά αύξηση για αρκετά χρόνια.

Τα 250 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση δεν είναι αύξηση αλλά επίδομα για τις αγορές των Χριστουγέννων και πάει τελείωσε.

Οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016, αφού φρόντισαν να τους υπολογίσουν τη σύνταξή τους πολύ μικρότερη από τους παλιούς και για αυτό δεν έχουν προσωπική διαφορά, θα πάρουν όλη την αύξηση του 7,75% στην κύρια σύνταξη αλλά και πάλι θα είναι μικρότερη από τις παλιές συντάξεις του πριν το 2016.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, 4024/2011 3865/2011 4387/2016 και 4670/2020 όλων των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Απαιτούμε το 7,75% να δοθεί στο σύνολο των συντάξεων, κύριας και επικουρικής, σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς προϋποθέσεις.

Δεν κάνουμε πίσω και διεκδικούμε όλα όσα μας πήραν.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Η ΣΕΑ αποφάσισε στις 14 Φλεβάρη να γίνει Παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα. Να επιδιώξουμε ανάλογες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις να γίνουν σε όλη την χώρα στις πόλεις της περιφέρειας. Τα Σωματεία μας σε συνεργασία με όλα τα Σωματεία της ΣΕΑ να σχεδιάσουν μια τέτοια προσπάθεια. 

Να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η απάντηση των συνταξιούχων να είναι αντίστοιχη της κοροϊδίας τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ                      ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΛΑΦΗΣ