Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Εγκύκλιος πρός τα σωματεία για την καταβολή Εθνικής Σύνταξης

Εγκύκλιο πρός τα σωματεία μέλη της με τις οδηγίες για την υποβολή αίτησης για την καταβολή της Εθνικής Σύνταξης έστειλε η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Η πλατφόρμα για την Ψηφιακή Αίτηση Χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης (δηλαδή της Εθνικής Σύνταξης) τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Μαρτίου 2021 και θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/ καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Οι ασφαλισμένοι  που θα υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης από  τις 16/3/2021 και μετά ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».

Η εγκύκλιος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Στην εγκύκλιο πρός τα σωματεία-μέλη της η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αναφέρει:

«Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Μέσα στο Μάρτη θα ανοίξει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr για να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι αίτηση για την προκαταβολή της Εθνικής Σύνταξης 384 – 360 ευρώ. Αυτή  αφορά τους συνταξιούχους που δεν παίρνουν ούτε προσωρινή σύνταξη 

Ποιους αφορά :

Α. Όλους τους συνταξιούχους εκτός Δημόσιου που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Αυτή θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά στο gov.gr

Ακόμα αποκλείονται από την προκαταβολή σύνταξης οι οφειλέτες στα πρώην ασφαλιστικά Ταμεία τους, και είναι πολύ άδικο, ειδικά ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ,άμμεσα πρέπει να δοθεί λύση  με βάση τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας.

1). Τον αριθμό πρωτοκόλλου της αρχικής τους αίτησης συνταξιοδότησης.

2). Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). 

3). Το ΑΦΜ.

4). Το ΑΜΚΑ. 

5). Για τις συντάξεις χηρείας να συμπληρώνουν το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του θανόντος. 

Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν τέλος Απρίλη 384 – 360 ευρώ και θα τους αποδοθούν αναδρομικά για όσους μήνες έχουν περάσει από την αίτηση τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις  του Υπουργείου. 

Β. Όσοι συνταξιούχοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει  να δηλώνουν εάν το επιθυμούν να τους καταβάλλεται η Εθνική Σύνταξη μέχρι την έκδοση της προσωρινής και της οριστικής.  

Με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης θα παρακρατούνται τα 384 – 360 ευρώ και τα υπόλοιπα θα δίνονται αναδρομικά αφού κρατηθεί το 6% για την υγεία και ο φόρος.

Για την αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων με πάνω από 30 χρόνια κατατέθηκε Υπουργική απόφαση και αναμένεται μέσα στον Μάρτη να ξεκινήσει ο επανυπολογισμός του ν.4670/2020.

Για τους συνταξιούχους μετά το 2016 θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2021. Για τους πριν του 2016 θα πάει πολύ πίσω, όταν οι κυβερνώντες υπόσχονταν ότι το Νοέμβρη του 2020 θα δινόταν σε όσους δικαιούνται αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2019».