Νέα

Πιο αποφασιστικά στο μαραθώνιο δρόμο του αγώνα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων και πορεία στο υπουργείο Εργασίας την 1η Οχτώβρη 2019 ξεκινά ο νέος κύκλος δέκα περιφερειακών κινητοποιήσεων, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEΕ,  ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Οι νέες κινητοποιήσεις ξεκινούν με διευρυμένη συμμετοχή των συνταξιουχικών οργανώσεων καθώς στη ΣΕΑ συμμετέχουν, πιά, η ΠΟΣΕ ΕΤΕΑΠ και η ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Η Παναττική συγκέντρωση θα γίνει ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας για την Τρίτη Ηλικία, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), ώρα 10 π.μ., και μετά θα γίνει πορεία πρός το υπουργείο Εργασίας. Θα ακολουθήσουν εννιά ακόμα περιφερειακές συγκεντρώσεις μέχρι τις 10 Οχτώβρη 2019.

Με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ καλεί όλους τους συνταξιούχους στην Παναττική συγκέντρωση τονίζοντας: «Όλοι στο δρόμο του αγώνα, να μη λείψει κανείς». Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΕΑ έχει ως εξής: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ – ΑΔΙΑΚΟΠΑΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ .Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία σταθερά. Τα προβλήματα που μας έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι εδώ. Ο νέος συσχετισμός που διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές με την εναλλαγή μεταξύ των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση, αποτελεί εγγύηση για την συνέχιση και το βάθεμα των αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντισυνταξιουχικών πολιτικών που έχουμε γνωρίσει τα περασμένα χρόνια. Η κατάσταση δεν είναι ίδια με το χθες, η κυβέρνηση της Ν.Δ πατάει και αξιοποιεί την “προίκα”  που έλαβε από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο βάζοντας τον πήχη σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει το στίγμα της με την ένταση του αυταρχισμού, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και μια σειρά αντεργατικών, αντιλαϊκών νομοσχεδίων και δηλώσεων, αλλά και αόριστων υποσχέσεων για την δημιουργία προσδοκιών, με επιδόματα, την στιγμή που το πληρωμένο συνταξιουχικό εισόδημα των συνταξιούχων και όλα τους τα δικαιώματα έχουν κατακρεουργηθεί.Αξιοποιεί τον νόμο Κατρούγκαλου, όλη την αντιασφαλιστική νομοθεσία και ετοιμάζει την κατάργηση του Δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της, με την προώθηση του συστήματος των “τριών πυλώνων” (“εθνική” σύνταξη – επαγγελματικά ταμεία – ιδιωτική ασφάλιση) για να κατεδαφίσει ότι έχει απομείνει.

Η Πρώτη του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των συνταξιούχων. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων, οργανώνει πανελλαδικό 10ήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα.  Δεν θα νομιμοποιήσουμε στην συνείδησή μας ότι μέχρι σήμερα μας έχει αφαιρεθεί, να συνεχίσουν να μας ληστεύουν με πρόσχημα την κρίση ή την ανάπτυξη του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υγεία, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία. Απορρίπτουμε την λογική ότι έγινε-έγινε. Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί στις συντάξεις, υγεία, κοινωνικές παροχές, δικαιώματα, που είναι πληρωμένα σε όλο μας τον εργασιακό βίο αλλά και σήμερα πληρώνουμε. Δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή.

Σταθερά παλεύουμε και απαιτούμε:

 • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
 • Κατάργηση του νόμου 4387/16 νόμος Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κανένας επανυπολογισμός στις συντάξεις.
 • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου.
 • Άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων μας, όχι τα επιδόματα.
 • Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας. Άμεση καταβολή των συντάξεων και επανέκδοση τωνεκκαθαριστικών. Άμεση κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
 • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
 • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα η κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν σε κύριες – επικουρικές συντάξεις».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Την 1η Οκτώβρη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ημέρα Τρίτη και ώρα 10 π.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο εργασίας. Όλοι στον δρόμο του αγώνα να μην λείψει κανένας».

Οι άλλες συγκεντρώσεις

Οι υπόλοιπες συγκεντρώσεις θα γίνουν στις παρακάτω πόλεις. (Μέσα στην παρένθεση οι πόλεις απ’ τις οποίες θα συμμετάσχουν οι συνταξιούχοι).

 • ΠΑΤΡΑ: 2/10/19, ημέρα Τετάρτη. (Πάτρα, Πάτρα ΤΣΑ, Καλάβρυτα, Πύργος, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Ξυλόκαστρο).
 • ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 3/10/19, ημέρα Πέμπτη. (Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Λευκάδα, Κέρκυρα).
 • ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 3/10/19, ημέρα Πέμπτη. (Καλαμάτα , Σπάρτη, Γύθειο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Άργος, Ναύπλιο).
 • ΛΙΒΑΔΕΙΑ: 3/10/19 ημέρα Πέμπτη. (Λιβαδειά, Λαμία, Θήβα, Αταλάντη, Άμφισσα, Αμφίκλεια, Χαλκίδα).
 • ΛΑΡΙΣΑ: 3/10/19, ημέρα Πέμπτη. (Λάρισα, Λάρισα ΤΣΑ, Τρίκαλα, Τρίκαλα ΤΣΑ, Καρδίτσα, Καρδίτσα ΤΣΑ, Ελασσόνα, Τύρναβος, Φάρσαλα, Σοφάδες, Βόλος).
 • ΚΟΖΑΝΗ: 4/10/19, ημέρα Παρασκευή. (Κοζάνη, Κοζάνη ΤΣΑ, Γιαννιτσά, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Νάουσα, ‘Εδεσσα, Βέροια, Σκύδρα, Αριδαία)
 • ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 8/10/19 ημέρα Τρίτη. (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλ/λη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο).
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 9/10/19, ημέρα Τετάρτη. (Θεσσαλονίκη, Πολύγυρος, Κιλκίς, Κατερίνη, Σέρρες, Νιγρίτα, Καβάλα, Δράμα).
 • ΡΕΘΥΜΝΟ: 11/10/19 ημέρα Παρασκευή. (Ηράκλειο,Ρέθυμνο, Χανιά, Αγ.Νικόλαος). 

Συσκέψεις προετοιμασίας

Για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων άρχισαν ήδη να γίνονται περιφερειακές συσκέψεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων (μέσα στις παρενθέσεις οι περιοχές απ’ τις οποίες θα συμμετάσχουν τα ΔΣ των σωματείων) : 

 • ΛΑΜΙΑ: 16/9/19, ημέρα Δευτέρα, αίθουσα Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών  ώρα 11:00 π.μ. (Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά, Αταλάντη, Αμφίκλεια, Χαλκίδα, Άμφισσα).
 • ΑΘΗΝΑ: 17/9/19, ημέρα Τρίτη, αίθουσα Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών, ώρα 10:00 π.μ., Σωκράτους 23, 4ος όροφος.
 • ΒΟΛΟΣ: 18/9/19, ημέρα Τετάρτη, Εργατικό κέντρο ώρα 11 π.μ. (Βόλος, Λάρισα, Λάρισα ΤΣΑ,Τρίκαλα, Τρίκαλα ΤΣΑ,Καρδίτσα, Καρδίτσα ΤΣΑ, Φάρσαλα,Τύρναβος, Ελασσώνα, Σοφάδες).
 • ΚΑΒΑΛΑ: 18/9/19, ημέρα Τετάρτη, Αμφιθέατρο Νομαρχίας Καβάλας, ώρα 10:30 π.μ.  (Καβάλα, Αλεξ/λη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Νιγρίτα )
 • ΠΥΡΓΟΣ: 18/9/19, ημέρα Τετάρτη, Εργατικό κέντρο ώρα 11:00 π.μ. (Πύργος, Πάτρα, ΠάτραΤΣΑ, Αμαλιάδα, Καλάβρυτα, Ξυλόκαστρο)
 • ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 19/9/19, ημέρα Πέμπτη, Εργατικό κέντρο, ώρα 11 π.μ. (Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Πολύγυρος, Κιλκίς, Βέροια,  Νάουσα, Καστοριά, Έδεσσα, Κοζάνη, Κοζάνη ΤΣΑ, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σκύδρα, Αριδαία, Φλώρινα).
 • ΣΠΑΡΤΗ: 23/9/19, ημέρα Δευτέρα, Εργατικό κέντρο ώρα 11:00 π.μ.  (Σπάρτη, Γύθειο, Καλαμάτα, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Αργος, Ναύπλιο)
 • ΑΡΤΑ: 23/9/19, ημέρα Δευτέρα, Εργατικό κέντρο ώρα 10:30 π.μ. (Άρτα, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Λευκάδα, Κέρκυρα)

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 26/9/19, ημέρα Πέμπτη, Εργατικό κέντρο ώρα π.μ. (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αγ.Νικόλαος).

προκήρυξη της ΣΕΑ