Νέα

Η ΣΕΑ συμπαραστέκεται στην απεργία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

Αγώνα και για τους συνταξιούχους θεωρεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων την 48ωρη απεργία, στις 6-7 Απρίλη 2021, των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. «Θεωρούμε αυτόν τον αγώνα δικό μας, συμμετέχουμε και  συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της κυβέρνησης που έχουν βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης» τονίζει η ΣΕΑ σε ανακοίνωσή της (2.4.2021)

Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε μετά από κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και με σύνθημα «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης» οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία θα κάνουν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

  • Την Τρίτη, 6.4 2021, ώρα 11.00 π.μ., στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα).
  • Την Τετάρτη 7.4.2021,  ώρα 11.00 π.μ., στην Κεντρική Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22, Αθήνα).

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ανάθεση σε πιστοποιημένα δικηγορικά γραφεία της έκδοσης των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφτηκε (23.3.2021) το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την επίσκεψή του έκανε μια ανάρτηση προσβλητική τόσο για τα ίδια ασφαλιστικά ταμεία, που θεμελίωσανμε αίμα και ιδρώτα οι ασφαλισμένοι στη μεταπολεμική Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους σήμερα στον ΕΦΚΑ. Ο υπουργός έγραψε ότι μπροστά του ξεδιπλώθηκαν οι «γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ»  και ότι «το πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί από το παρελθόν είναι η “Kόπρος του Αυγείου”».

Βέβαια ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για την κόπρο των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων απ’ το 1990 και μετά, που όλες οι κυβερνήσεις επιδόθηκαν στο βάρβαρο έργο της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Με τίτλο «Έκφραση συμπαράστασης της ΣΕΑ στον αγώνα των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία» οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία για τη 48ωρη απεργία στις 6 και 7/4/21. Θεωρούμε αυτόν τον αγώνα δικό μας, συμμετέχουμε και  συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της Κυβέρνησης που έχουν βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, παραδίδοντάς την, ως επενδυτικό προϊόν στα νύχια των αρπακτικών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στα κοράκια του κέρδους.

Εμείς οι συνταξιούχοι, που όλα αυτά τα χρόνια ζούμε τις βάρβαρες αντισυνταξιουχικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, ξέρουμε πολύ καλά τους υπευθύνους της σημερινής κατάστασης. Πολύ καλά γνωρίζουμε ότι για τις θανατηφόρες περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων μας, του ΕΚΑΣ, της13ης – 14ηςσύνταξης, τωνκοινωνικώνθεραπευτικών παροχών, για την αφαίμαξη και τα κουρέματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων, για τις δραματικές περικοπές στα φάρμακα, στην υγεία, για την απαράδεκτη καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεών μας ευθύνονται οι αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και όχι οι λεγόμενοι κατά την κυβέρνηση “γραφειοκράτες”  υπάλληλοι του  ΕΦΚΑ. Οι εντολές είναι άνωθεν!  Όλα αυτά λέγονται για αντιπερισπασμό μπροστά στον στόχο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, που δεν διστάζει για μια ακόμη φορά να επιστρατεύει ως προκάλυμμα, τον κοινωνικό αυτοματισμό.  

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, στηρίζουμε τα αιτήματά τους όπως αυτά αναφέρονται στις ανακοινώσεις τους, που είναι και δικά μας αιτήματα. Διεκδικούμε ό,τι αδίκως μας έχει αφαιρεθεί σε όλα μας τα δικαιώματα, που ταέχουμε πληρώσει με τον κόπο και το αίμα μιας ζωής,και δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση και σε κανέναν δανειστή. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα των περιορισμών λόγω της πανδημίας, γιατί πολύ καλά από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος»