Νέα

Η ΣΕΑ ζητά να μη φορολογηθούν τα αναδρομικά του 11μηνου Μαΐου 2015 – Ιουνίου 2016

Να μη φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων για την περίοδο Μαΐου 2015- Ιουνίου 2016 ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των δέκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων με υπόμνημά της πρός τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η ΣΕΑ κοινοποίησε το υπόμνημα και στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Το υπόμνημα της ΣΕΑ, με ημερομηνία 26.10.2021, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε με νέο υπόμνημά μας, σε συνέχεια του υπομνήματος που σας έχουμε αποστείλει από τον Μάρτη του τρέχοντος έτους, και αφορά τη φορολόγηση των αναδρομικών που οι δικαιούχοι συνταξιούχοι έλαβαν το τελευταίο διάστημα με βάση την απόφαση του ΣτΕ για το διάστημα του 11μηνου των μηνών Μάης 2015 – Ιούνης 2016.

Όπως σας είναι γνωστό, οι συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις Κυβερνήσεις δέχθηκαν πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους. Το συνολικό τίμημα αυτών των περικοπών που συνεχίζονται υπολογίζεται γύρω στα 8,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Σε όλη αυτή την καταστρεπτική πορεία οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους κατάφεραν να αποκρούσουν ορισμένα μέτρα ακόμη πιο καταστροφικά που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να εφαρμόσουν, όπως την προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξή τους πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16. 

Μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου οι νόμοι 4051και 4093/12 κρίθηκαν  αντισυνταγματικοί αλλά μόνο για το 11μηνο (Ιούνης 2015 – Μάης 2016), η κυβέρνηση υπολόγισε ότι το καταβληθέν ποσό ανέρχεται συνολικά σε 4 δισ. για όλους τους συνταξιούχους για τις περικοπές στα δώρα, τις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις. Αυτή την απόφαση του ΣτΕ η Κυβέρνηση την εφάρμοσε κουτσουρεμένη με πολιτική απόφασή της. Με βάση αυτή την απαράδεκτη ενέργειά της, η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων βγήκε εκτός από τα 4 δίσ. που ήταν να καταβληθούν.

Για όσους τελικά πήραν μετά από πολλά χρόνια τα ποσά που τους αναλογούσαν, έρχεται τώρα η τσιμπίδα της εφορίας να τους πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό.

Καλούμε την κυβέρνηση μετά από όλες αυτές τις περικοπές που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, να μην προβεί σε καμιά φορολόγηση των αναδρομικών από όπου και αν προκύπτουν και να επιστραφούν σε όσους τα έχουν καταβάλει, αφού αυτά καταβάλλονται μετά από μεγάλο διάστημα, πολύ περισσότερο, αφού τα ποσά αυτά καταβάλλονται στους συνταξιούχους ατόκως».