Ανακοινώσεις

Ενημερωτικό σημείωμα της ΠΟΣ ΟΑΕΕ προς όλους τους συναδέλφους

Αγαπητοί Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Σας ευχόμαστε καλή υγεία και καλό καλοκαίρι.

 Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένα ζητήματα και ενέργειες που κάναμε μετά το Συνέδριό μας.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε έκτακτο Προεδρείο.

Κάναμε συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασίας με βάση το υπόμνημα που είχαμε στείλει στον κο Τσακλόγλου , η συνάντηση έγινε στις 21 Μαϊου με τον γραμματέα του κ.Τσακλόγλου τον κ.Λιανό.

Συζητήσαμε κυρίως δύο θέματα :

Α)Που βρισκόμαστε με το σχεδιασμό του προγράμματος 2024-2025 για τον κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό και

Β) Για τους συναδέλφους – συναδέλφισσες που χρωστάνε στον ασφαλιστικό φορέα και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Για το πρώτο θέμα που αφορά τον κοινωνικό τουρισμό  μας παρέπεμψε στην ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) γιατί εκείνοι είναι αρμόδιοι για το πρόγραμμα, χωρίς άλλη συζήτηση.

Για το δεύτερο θέμα μας απάντησε ότι από τη μεριά μας μεγαλώσαμε το ποσό στις 30.000 από 20.000 που ήταν προκειμένου να γίνει ρύθμιση , με προϋποθέσεις να υπάρχουν 20 χρόνια τουλάχιστον πληρωμένα και να μην υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός πάνω από 12.000 ευρώ στο όνομα του ασφαλισμένου.

Το ποσό πάνω από 30.000 πρέπει να πληρωθεί μέσα στα πλαίσια 2 μηνών που προβλέπει ο νόμος.

Για το ποσό πάνω από 20.000 θα παρακρατείται το 60% της σύνταξης ,και όταν  κατέβει στις 20.000 θα ισχύει η σημερινή ρύθμιση των 60 δόσεων.

Από την πλευρά μας τοποθετηθήκαμε με βάση την απόφαση που πήραμε στο Συνέδριό μας.

Τονίσαμε πως το μέτρο αυτό διευκολύνει ένα μέρος των συναδέλφων μας, όμως δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων γιατί το χρέος τους με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έχει μεγαλώσει και δεν μπορούν να μπουν στην ρύθμιση, αφού πρέπει μέσα σε δυο μήνες να πληρώσουν την διαφορά που προκύπτει  πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Στην πρότασή μας για αφαίρεση των τόκων και των προσαυξήσεων μας απάντησαν αρνητικά ότι δεν μπορεί να γίνει, ενώ όταν  σες εμάς χρωστάνε δεν επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις. Ακόμα και στο αίτημα συναδέλφων να πάρουν σύνταξη με τα χρόνια που έχουν πληρωμένα δεν το συζητάνε επικαλούνται το νόμο χωρίς καμία άλλη δέσμευση.

Ρωτήσαμε ακόμα αν μπορούσαν να μας δώσουν εικόνα για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου  για τα δώρα και το Επικουρικό του 11μηνου 15-16 μας απάντησαν ότι δεν έχουν ενημέρωση . Επισημάναμε το γεγονός ότι να μην σκεφθούν να φέρουν τροπολογία για να τα πάρουν όσοι συνάδελφοι- συναδέλφισσες έκαναν αγωγές ,γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Στις 29 Μαίου κάναμε συνάντηση με τα στελέχη της ΔΥΠΑ.

Τους επισημάναμε ότι να δώσουν περισσότερα χρήματα, για μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων και μεγαλύτερο χρόνο για να προλάβουν να κάνουν αιτήσεις οι συνάδελφοι-συναδέλφισσες.

Επίσης πρέπει να δούμε ξανά τα κριτήρια κυρίως τα εισοδηματικά, γιατί αυτά τα χρήματα είναι των συνταξιούχων και τους παρακρατείται το ένα ευρώ ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης.

Μας απάντησαν:

  • Υπάρχει πρόγραμμα με τις ίδιες προϋποθέσεις  μέχρι το 2027, κάθε χρόνο να δίνονται 3 εκατομμύρια για 25.000 δικαιούχους.
  • Ότι από τις 25.000 αιτήσεις που γίνανε δεκτές, μέχρι 25 Απρίλη έκαναν χρήση μόνο 3.002.
  • Η πρόταση που καταλήξαμε για φέτος να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος ώστε να προλάβουν περισσότεροι συνάδελφοι συναδέλφισσες να κάνουν την αίτηση.

Το γεγονός ότι μόνο 3.000 έκαναν χρήση του προγράμματος, είναι ένα πρόβλημα που το ψάχνουμε, γιατί μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι βασικός λόγος είναι το οικονομικό. Πέρα από τα καταλύματα είναι όλα τα άλλα έξοδα , μεταφορά για τον ίδιο-ίδια , αλλά και για αυτόν που τον συνοδεύει.

Φυσικά το πρόγραμμα ισχύει μέχρι αρχές Αυγούστου, να το παρακολουθήσουμε προκειμένου να έχουμε ακριβή στοιχεία.

Τους είπαμε ακόμη ότι υπάρχουν διάφορα  προβλήματα που μας αναφέρθηκαν π.χ σε περιόδους αιχμής δεν βρίσκουν καταλύματα, το ποσοστό κάλυψης των εισιτηρίων για τα  πλοία  είναι μικρό, και δεν προβλέπεται καμία κάλυψη στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς . Μας τόνισαν ότι προβλήματα υπάρχουν με βάση την εγκύκλιο μπορούν να γίνουν σχετικές καταγγελίες στην υπηρεσία.

Τέλος τους προτείναμε να γίνουν δεκτές αιτήσεις πάνω από 25.000 συναδέλφων, αν δεν υπάρχει νομικό κόλλημα ώστε να βοηθήσει στην μεγαλύτερη απορρόφηση του προγράμματος.

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με προσωπικά δεδομένα να μας δοθεί ονομαστικός κατάλογος σε κάθε νομό για να μπορούμε να ελέγξουμε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, μας απάντησαν ότι είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να δώσουν ονόματα.

 Από την ΔΥΠΑ το πρόγραμμα είναι έτοιμο, περιμένουμε την Υπουργική απόφαση για να ανοίξει η πλατφόρμα.

Ορισμένα άλλα προβλήματα για ενημέρωση :

  • Από το οικονομικό τμήμα του ΕΦΚΑ  βάλανε  στο λογαριασμό  της Ομοσπονδίας για την διαφορά που προκύπτει για τους συναδέλφους που τους παρακρατούνται 0,20 λεπτά με το νόμο Κατρούγκαλου.

Έχουν ήδη κατατεθεί στα Σωματεία με βάση την απόφαση που πήραμε στο Δ.Σ.

  • Συντάξεις χηρείας

Έχει ανοίξει συζήτηση σε όλα τα Μ.Μ.Ε για χρήματα που πρέπει να επιστραφούν από συντάξεις χηρείας γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα στα 3 χρόνια από 70% στο 50% .

Σκέπτονται να περικόψουν την μιας εθνική σύνταξη (εφαρμόζεται στο Δημόσιο και ΟΓΑ ) στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Η θέση μας είναι η εθνική σύνταξη να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις. Στον επιζώντα να καταβάλλονται και οι δυο συντάξεις με δικαίωμα επιλογής στο ποια σύνταξη θα κρατήσει ως κύρια και την απόδοση της δεύτερης 70% εφόρου ζωής.

Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξουχικών Οργανώσεων και αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 2 Ιουλίου από τους συνταξιούχους του Λεκανοπεδίου στο Υπουργείο Εργασίας στις 10.00 το πρωϊ.

Απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του συνταξιουχικού κόσμου της χώρας.

Διεκδικούμε:

·       Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.

·       Νομοθετική ρύθμιση και άμεση απόδοση της 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης.

·       Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 – 2016.

  • Να δοθούν συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους που χρωστάνε στα ασφαλιστικά Ταμεία. Αφού τους αφαιρεθούν οι τόκοι και προσαυξήσεις , το υπόλοιπο ποσό να παρακρατείται από την σύνταξη μέχρι 15%.

·       Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

·       Κατάργηση της  εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

·       Στις συντάξεις χηρείας να αποδίδονται στον επιζώντα και οι δυο συντάξεις με δικαίωμα επιλογής στη περικοπή της μίας σύνταξης από τον ίδιο στο 30% και μόνο. 

·       Η Εθνική Σύνταξη να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις.

·       Την άμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ και κατάργηση κάθε πληρωμής στις δημόσιες δομές υγείας.

·       Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

  • Κατάργηση των χαρατσιών στις συνταγές για φάρμακα 1 ευρώ και στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις 3 ευρώ.

·       Να ανοίξουν όλες οι δομές υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας. 

·       Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.

                                               ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             

         ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ                   ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΛΑΦΗΣ