Νέα

ΔΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Στην εκλογοαπολογιστική διαδικασία με αγωνιστική ετοιμότητα

 

 Με προβληματισμούς αντίστοιχους του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και όλα τα λαϊκά στρώματα απ’ τη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έγινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 10.2.2017.

Οι τοποθετήσεις και οι προβληματισμοί όλων των συμβούλων έγιναν στη βάση των διεκδικήσεων και του προγράμματος δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ  και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ. Επίσης κεντρική θέση στις τοποθετήσεις των μελών είχαν οι εκλογές στα σωματεία καθώς και το 10ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη 2017.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε με έμφαση: «Στόχος μας και μέσα απ’ την εκλογική διαδικασία πρέπει να είναι η ενίσχυση των σωματείων που αποτελεί το κύταρρο της αγωνιστικής δράσης μας. Η ΣΕΑ συνεδρίασε και εκτίμησε την προηγούμενη πορεία. Αποφάσισε να γίνουν κατά τόπους ενημερωτικές συσκέψεις συγκεντρώσεις με όλα τα σωματεία, που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ. Η δύναμή μας βρίσκεται στη διεύρυνση της συμμετοχής μας σε όλες τις δραστηριότητες. Παρότι μας ψεκάσαν με χημικά για να μας τρομοκρατήσουν, ο κόσμος δεν δείλιασε. Είχε αυξημένη, συμμετοχή, και μπορέσαμε και φτάσαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό τους τάραξε διπλά. Και θα συνεχίζουμε να τους ταράζουμε».

Στόχος όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση είναι να έχουν τελειώσει οι αρχαιρεσίες στα σωματεία, όπως προβλέπουν οι καταστατικές διαδικασίες, μέχρι το τέλος του Μάρτη. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων εξέφρασε την άποψη οτι οι εκλογικές διαδικασίες πρέπει να γίνουν όπως προβλέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Δηλαδή χωρίς δικαστικούς αντιπροσώπους, σε αντίθεση με κάποιους συμβούλους που υποστήριξαν ότι πρέπει να παραυρίσκεται δικαστικός αντιπρόσωπος. «Τηρούμε το καταστατικό και το αστικό δίκαιο, όπως τηρείται μέχρι σήμερα» υπογράμμισε ο Παντελής Τάτσης.

Δραματική κατάσταση στην υγεία

Σημαντική πλευρά που αναδείχτηκε μέσα απ’ τις τοποθετήσεις των συμβούλων είναι οι δραματικές ελλείψεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οι επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα.

Ένα βασικό εμπόδιο είναι τα ραντεβού στα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δίκτυου Υγείας (ΠΕΔΥ). Υπάρχουν περιοχές, όπου τα ραντεβού κλείνουν απ’ την πρώτη κιόλας μέρα του μήνα, ή το πολύ σε δυό ή τρείς μέρες. Έτσι από εκεί και πέρα πρέπει να πληρώσεις επίσκεψη –αλλού πέντε, αλλού δέκα ευρώ- για να συνταγογραφήσει, εκτός ραντεβού, ο γιατρός. Επίσης καταγγέλθηκαν και αρνήσεις για συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμα και σε καρκινοπαθείς με πρόσχημα περιορισμούς, όπως το προσδόκιμο επιβίωσης –το οποίο χαρακτήρισαν κανιβαλισμό.

 Αυτά τα ζητήματα υγείας μπορούν αντιμετωπιστούν με κοινή δράση όλων των σωματείων των συνταξιούχων σε τοπικό επίπεδο. Να απαιτήσουν απ’ τις τοπικές διοικήσεις του ΠΕΔΥ ή τις υγειονομικές περιφέρειες να δώσουν λύση στο θέμα των ραντεβού ή τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Η εγκύκλιος της ΣΕΑ

«Στις 30.1.17 συνεδρίασε η ΣΕΑ και αφού έκανε εκτίμηση της δουλειάς μας για την περασμένη περίοδο στο συνταξιουχικό κίνημα, συζήτησε πώς θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Με βάση και αυτή τη συζήτηση καταλήξαμε και προχωράμε ως εξής:

Α. Έγινε εκτίμηση για αυτή την περίοδο ότι,  όπως και την προηγούμενη συνεχίζεται η επίθεση της κυβέρνησης σε ότι με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι συνταξιούχοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικές παροχές.  Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε εμπεριέχει αυτά τα μέτρα, πολλά ήδη εφαρμόζονται και άλλα θα εφαρμόζονται το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την μορφή και τον τρόπο των νέων ανατροπών, του νέου πακέτου μέτρων για τις συντάξεις, εργασιακά, κοινωνική ασφάλιση, φορολογία, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα μέτρα είναι διαρκή, απαίτηση του ΣΕΒ, (συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων) και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο, τους θεσμούς και περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο. Αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για την ανάπτυξη των λίγων εκμεταλλευτών. Είμαστε σε ενεργητική ετοιμότητα, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η συμφωνία για τα νέα σκληρά μέτρα πηγαίνει για τον Φλεβάρη ή ακόμα πιο πίσω. Να πάρουμε υπόψη την τακτική που ακολούθησε με το ασφαλιστικό. Συμπαραστάτες σε αυτή την γραμμή είναι, τα κόμματα που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο καθώς και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες .

Β. Έγινε  εκτίμηση για την πορεία της δράσης μας. Από τον Σεπτέμβρη ανοίξαμε  μια καλά σχεδιασμένη παρέμβαση, με κεντρικές και τοπικές παρεμβάσεις και δράσεις. Η πορεία που ακολουθήσαμε οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε αρκετές πόλεις και οι μεγάλες κεντρικές, Παναττικές , με κορύφωση την πανελλαδική Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, είχαν μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο των τελευταίων χρόνων, πήρε μέρος αρκετός κόσμος για πρώτη φορά, με μαχητική στάση. Θετικά μέτρησε το κάψιμο των επιστολών Κατρούγκαλου, η μαχητική στάση στο μέγαρο Μαξίμου που μας έριξαν τα Χημικά, η αποφασιστική στάση και επιμονή μας να ανοίξει ο δρόμος από τις κλούβες στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Μαζικές και μαχητικές ήταν και οι συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας με βάση την απόφαση της ΣΕΑ. Στην επιτυχία συνέβαλε η καλή προετοιμασία με την οργάνωση των πανελλαδικών συσκέψεων σωματείων και συνταξιούχων που πραγματοποιήσαμε, αλλά και τα προβλήματα που τώρα τα αισθάνεται περισσότερο η  λαϊκή οικογένεια. Οι κινητοποιήσεις αυτές με τα αιτήματά μας το περιεχόμενο τα συνθήματα και τον προσανατολισμό της δράσης, έγιναν αντίβαρο στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι τάχα δεν κόβει τις συντάξεις, αλλά και στην επιδοματική της λογική. Θα ήταν ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα της δουλειάς μας αν ακόμη περισσότεροι συνταξιούχοι ήταν γραμμένοι στα σωματεία τους και έπαιρναν μέρος στην δράση. Αυτό πρέπει να δυναμώσει για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.

Η αδυναμία μας για την μαζικοποίηση των σωματείων μας παραμένει και έχουμε αναντιστοιχία πιο μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις από ό,τι στις εγγραφές νέων μελλών στα σωματεία μας. Αυτό το διάστημα το συνταξιουχικό κίνημα συμμετείχε και στήριξε τους αγώνες του εργατικού κινήματος, σε απεργίες , συλλαλητήρια και τοπικές συγκεντρώσεις. Μέσα από αυτούς τους αγώνες προβλήθηκε  το πλαίσιο διεκδίκησης της ΣΕΑ που εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων, με αιτήματα που τα εμπλουτίζαμε κάθε φορά.

Γ. Συζητήσαμε για την συνάντηση με το Πρωθυπουργό και από όλους επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι και από την συνάντηση αυτή φάνηκε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν, καθώς ότι ανακοινώσαμε στο δελτίο τύπου.

Δ. Συζητήσαμε και καταλήξαμε πώς να δώσουμε συνέχεια.  

Μπροστά μας έχουμε τα ζητήματα που προκύπτουν για τους συνταξιούχους από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, 4387/16. Με βάση αυτόν, έχουμε  επανυπολογισμό συντάξεων, για νέους και παλιούς συνταξιούχους, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, νέα μέτρα για τα εργασιακά  αλλά και συζήτηση για αφαίρεση από τώρα της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει για τους παλιούς συνταξιούχους. Ακόμη μέτρα για αύξηση της φορολογίας με μείωση του αφορολόγητου ποσού, εφαρμογή  του αυτόματου κόφτη, και νέων μειώσεων με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Με βάση τα παραπάνω καταλήξαμε.

Να στείλουμε την παρούσα εγκύκλιο σε όλα τα σωματεία της δύναμης μας με τις εκτιμήσεις μας που αναφέρονται παραπάνω και να προχωρήσουμε σε  πανελλαδικό πρόγραμμα δράσης.

Συγκεκριμένα. Να πάμε σε κοινές συγκεντρώσεις όλων των σωματείων της ΣΕΑ κατά νομό. Τις συγκεντρώσεις θα τις οργανώσουν από κοινού τα σωματεία του νομού που ανήκουν στην δύναμη της ΣΕΑ. Αυτά να συνεργασθούν από κοινού, να διαμορφώσουν εισήγηση με βάση τις εκτιμήσεις της ΣΕΑ, συμπεριλαμβάνοντας και  τα τοπικά προβλήματα. Να γίνει συζήτηση με τον κόσμο στην συγκέντρωση και να παρθούν τοπικές πρωτοβουλίες για τοπικές κινητοποιήσεις.  Πχ υγεία, θέρμανση, ηλεκτρικό, υποδομές, πρόσφυγες συνδυασμένα με όλα τα προβλήματα και το τι έρχεται για το επόμενο διάστημα. Ειδική συζήτηση και βάρος στη συζήτηση να γίνουν νέες εγγραφές στα σωματεία.

Αυτό το διάστημα να αξιοποιήσουμε τις εκδηλώσεις για την κοπή της πίτας που κάνουν σχεδόν όλα τα σωματεία. Να πηγαίνουμε προετοιμασμένοι να αναδείχνουμε την σημασία της οργάνωσης και την συνέχιση της δράση μας στο συνταξιουχικό κίνημα.

Να μελετήσουμε καλύτερα τα αιτήματα που να συμπληρώνουν τις διεκδικήσεις μας με βάση τις ανάγκες του σήμερα και τα νέα προβλήματα που προκύπτουν γενικά και σε κάθε περιοχή. Να επιμείνουμε τα σωματεία να δουλεύουν σταθερά με διάφορες πρωτοβουλίες στην περιοχή τους σε συνεργασία με τα εργατικά και τις λαϊκές επιτροπές αγώνα. Το πρόγραμμα των κοινών συγκεντρώσεων να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Φλεβάρη.

Να μελετήσουμε την συνέχιση κεντρικών πρωτοβουλιών, και να είμαστε σε ετοιμότητα για νέες περιφερειακές και κεντρικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.   Σε όλη αυτή την δράση θα γίνει καταμερισμός ώστε σε όλες τις συγκεντρώσεις να συμμετέχουν τα στελέχη των ομοσπονδιών της ΣΕΑ.

Αποφασίστηκε να στηρίξουμε των αγώνα των αγροτών με μαζικές επισκέψεις στα μπλόκα τους και καλούμε τα σωματεία της δύναμής μας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».